Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának köcsögöző fideszes elnöke az ellenzéki kezdeményezésű, az offshore-ellenes fellépéshez szükséges intézkedésekről szóló hétfő délutáni országgyűlési vitanap előtt tartott sajtótájékoztatót.
“Lebukott már az MSZP, a DK, a Jobbik, és most kiderült, hogy az Együtt körül is újabb offshore-botrány van, hiszen az Együtt egyik legnagyobb támogatója éppen panamai bejegyzett székhellyel rendelkezik” – mondta a kormánypárti entellektüel.
Szavai szerint a baloldal mindegyik korábbi miniszterelnöke érintett volt offshore ügyekben. Medgyessy Péterrel kapcsolatban az Alstom-pénzeket említette a politikus, Gyurcsány Ferenc esetében azt mondta, “a mai napig nem tudjuk, hogy az Altus Luxemburg cég alapító tőkéjét miből és hogyan juttatta el Luxemburgba”, és – tette hozzá – Bajnai Gordon is egy offshore cég vezetője, egy ciprusi cég igazgatója volt.
Bánki Erik szólt arról is, hogy Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes szintén “lebukott” azzal, hogy “külföldi számlán tart illegális pénzeket”, “aztán az MSZP pénztárnoka, Boldvai László következett a sorban”, és “az MSZP bankára, Erős János is offshore cégeket tulajdonolt”.
A Jobbik ugyancsak érintett offshore ügyekben - folytatta -, hónapok óta nem válaszolnak arra, hogy európai parlamenti képviselőjük, Kovács Béla milyen pénzeket mozgatott. Most pedig egy újabb offshore-botrány van körülöttük, “Vona Gábor pártelnök környezetében vannak olyan támogatók, akik egy Panda nevű cégen keresztül dominikai adóparadicsomban parkoltattak pénzeket, és onnan irányították át őket Magyarországra” – mondta.
A Fidesz mindezzel szemben 2010-ben megkezdte az offshore cégekkel szembeni küzdelmet – közölte. Példaként hozta, hogy az alaptörvényben rögzítették: az állam ismeretlen hátterű cégekkel nem köthet semmilyen szerződést a magyar nemzeti vagyon átruházásáról, működtetéséről. Ilyen cégek költségvetési támogatást sem kaphatnak.
Beszélt a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedésekről is, kiemelve a kedvező adózási feltételeket – ezzel kapcsolatban megemlítve az szja-kulcs 2018-ig egy számjegyűre csökkentésére vonatkozó tervet -, valamint az online pénztárgépek bevezetését és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzését.
Bánki Erik reméli, hogy egységes európai álláspont is lesz a kérdésben, ám nincs meggyőződve az Európai Bizottság elkötelezettségéről, mert a testület elnöke, Jean-Claude Juncker éppen egy offshore paradicsomnak számító ország, Luxemburg miniszterelnöke volt.
Jobbik: Bánki Eriknek is bíróság előtt kell felelnie rágalmaiért
Szégyenteljes, hogy a Fidesz korrupt politikusai nem mernek az érintettek szemébe nézni, bátorságuk csak a sajtón keresztül történő üzengetésekig terjed - írja a Jobbik közleménye Bánki állításaira reagálva.
A párt felidézi, hogy az offshore-ozó Horváth Zsolt, Kerényi János és Andy Vajna pártjának szóvivője saját sajtótájékoztatójáról menekült el, mikor az egyik megrágalmazott szembesíteni kívánta őt hazugságaival. Akkor egyébként Halász János, a Fidesz ex-SZDSZ-es zsidó szóvivője mostani pártjához illő bátorsággal oldott kereket.
A Jobbik szerint ma Bánki Erik még tovább ment, már egyenesen „pénzek parkoltatásával és Magyarországra irányításával” rágalmazza meg a Jobbikot, erre pedig szerintük még a gátlástalan habonyi média sem vetemedett.
A Jobbik a rágalmak miatt jogi úton vesz elégtételt, mint írják, a bíróságról Bánki Eriknek nem lesz olyan könnyű elmenekülnie, mint a múlt héten Halász Jánosnak.
(Kuruc.info - MTI nyomán)