Aranyérmet szerzett a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó a kajak kettesek 1000 méteres versenyében, valamint a női négyes Eton Dorney-ban, a Dorney-tavon, a kajak-kenu döntők első napján a londoni olimpián. A kenus Vajda Attila 1000 méteren a hatodik helyen végzett.
/Bővített hír/
Nem múlt el ez a reggel sem eső nélkül Eton Dorney-ban, viszont a döntők kezdetéhez közeledve már nem esett, sőt a szél sem fújt, ami az előző napokhoz képest mindenképpen jó jel a versenyzők számára.
FÉRFI K–2 1000 MÉTER DÖNTŐ
Dombi Rudolf és Kökény Roland a négyes pályán rajtolt, a magyar kajak duó időeredménye volt a legjobb az előfutamok során.
A magyar kettős jól rajtolt, 250 méternél holtversenyben vezetett. A svéd egység ekkor beleerősített, fél távnál egy beülővel vezetett a magyar hajó előtt, harmadik helyen az egyre erősebben húzó portugálok nyomultak.
Dombiék próbáltak kapaszkodni, 750 méternél valamivel közelebb kerültek a svédekhez – de nagyon veszélyesen zárkóztak a németek. A magyar hajó megelőzte a svédet, de ekkor már a portugál hajó volt a legnagyobb vetélytárs – szerencsére a lehető legjobb pillanatban következett a befutó: hajszálnyi előnnyel, mindössze 53 ezreddel a Dombi Rudolf, Kökény Roland párosé az aranyérem!
Zoom
Ebben a versenyszámban először nyertünk olimpiai aranyérmet, eddig négy ezüst és két bronzérem volt a mérlegünk.
NŐI K–4 500 MÉTER DÖNTŐ
Női négyesünk a németekkel vívott hagyományosan nagy csatát, a németeké volt a jobb időeredmény hétfőn – a mieink az ötös, a riválisok a négyes pályán indultak.
Jó magyar rajt után a lányok a fehéroroszokkal futottak versenyt az első helyért. Fél távnál a fehérorosz négyes állt az élen, de a nagy rivális németek által tolt magyar hajó sebességet váltott, előzött, majd magabiztosan verte vissza a német hajó támadását is – aranyérmes a Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas-Zur kvartett!
Zoom
FÉRFI C–1 1000 MÉTER DÖNTŐ
Vajda Attila a, a címvédő magyar kenus a negyedik legjobb idővel került a döntőbe, a legjobb időeredmény a francia Mathieu Goubelé volt.
A magyar versenyző egy picit beragadt a rajtnál, a hatodik helyen kezdte felvenni az utazósebességet. 250 méternél Goubel állt az élen, Vajda a hetedik helyen lapátolt – máris jelentős lemaradással. Ez volt a helyzet fél távnál is, nagyon távolinak tűnt a dobogó. Vadim Menkov és Vajda elődöntőbeli legyőzője, Sebastian Brendel haladt az élen.
Az utolsó időmérőnél Vajda továbbra is a hetedik helyen húzta a lapátot, Brendel egyhajónyi hosszal meglépett üldözőitől – és végül ő nyert: Sebastian Brendel az olimpiai bajnok! A spanyol David Cal nagy hajrával bejött a második helyre, Mark Oldershaw futott be harmadiknak, Menkov lecsúszott a dobogóról.
Vajda Attila a hatodik helyen haladt át a képzeletbeli célvonalon.
(NSO - MTI nyomán)