Remek versenyzéssel aranyérmet nyert 500 méteren Kozák Danuta a londoni olimpián. A férfi K4-es csapatunk ezüstérmes.
A tavalyi, szegedi világbajnokságon és az idei, zágrábi kontinensviadalon ezüstérmes, 25 éves Kozák jól kapta el a rajtot a csütörtöki versenyben, csak a címvédő ukrán Inna Oszipenko-Radomska haladt előtte egy darabig. A hajrában azonban alaposan megváltozott a helyzet, 350-től a magyar kajakos fokozatosan ellépett legnagyobb riválisától, és végül egy hajóhossz előnnyel nyert.
Zoom
Kozák a magyar londoni küldöttség 13. érmét - a hetedik aranyat - szerezte.
Összefoglaló:
NŐI K–1 500 MÉTER – KOZÁK DANUTA AZ ÚJ KIRÁLYNŐ
A címvédő Inna Oszipenko-Radomszka rajtolt a legjobban, Kozák rajtja egy kicsit lassabb volt és a táv első felében a második helyen haladt. Az már féltávnál látszott, hogy kettejük versenyét hozza a döntő.
Kozák 750 után robbantott, növelte a csapásszámot, otthagyta a mezőnyt és megnyerte a hetedik magyar aranyérmet!
Oszipenko-Radomszka lett a második és a második legjobb idővel döntőbe jutott dél-afrikai Bridgitte Hartley a harmadik.
Ami az úszásban a 100 méter gyors, atlétikában a 100 méteres síkfutás, az női kajakban a K–1 500 méter. Ez az a szám, amelyet mindenki szeretne megnyerni, amiért a legnagyobb harc folyik a válogatókon.
„Az elmúlt években folyamatosan tudtam előrelépni, fokról fokra fejlődtem, úgy készülök, hogy csütörtökön felteszem a koronát pályafutásomnak erre az időszakára” – nyilatkozta a verseny előtt Kozák Danuta. Magyarország kétszer, 1996-ban Kőbán Rita, 2004-ben Janics Natasa révén tudott nyerni ebben a számban, amelynek legeredményesebb versenyzője két arannyal és egy ezüsttel Birgit Fischer. Ma új királynő született – Kozák megkoronázta pályafutását.

FÉRFI K–4 1000 MÉTER – EZÜSTÉRMES A MAGYAR HAJÓ
Napfényes idő, szélcsend, tükörsima víz – ideális körülmények fogadták a versenyzőket az Eton Dorney-i pályán a mai kajak-kenu döntők előtt. A finálék a férfi C–2 1000 méteres számmal kezdődtek, melyet a németek nyertek meg a fehéroroszok és az oroszok előtt.
A következő számban, férfi K–4-ben a négyes pályán eveztek a mieink. Az első rajt nem sikerült, a mi hajónk előbb indult, így visszalőtték a hajókat. Szerencsére itt nincs egyből kizárás, mint atlétikában vagy úszásban.A második rajt már jó volt. Az ausztrálok kapták el a legjobban, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel egység egy kicsit talán beragadt, de minimális volt a hátrányunk.
250-nél az ausztrálok mögött a második helyen álltunk, és ez volt a helyzet féltávnál is, de közben nagyon feljöttek a szlovákok is. A németek meglepetésre lemaradtak.
A hajrát a harmadik helyen kezdtük a vb-ezüstérmes ausztrálok és a szlovákok mögött. A végén az elfáradó szlovákokat könnyedén előztük meg, és ezüstrémet szereztünk az ausztrálok mögött, a harmadik helyre pedig a csehek jöttek be.
Zoom
1. frissítés: Nem sikerült a címvédés: A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros ezüstérmes
A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros ezüstérmet nyert 500 méteren csütörtökön a londoni olimpián.
Zoom
A címvédő és 2004-ben is bajnok magyar kettős a mezőnnyel együtt jött el a rajtból, a végül győztes németek már ekkor vezettek. A magyarok igyekeztek felkapaszkodni, a táv közepén egészen közel kerültek legnagyobb riválisukhoz, de az élen haladó egység nem lassult, sőt, a végére még fokozta is a tempót, így nem változott a sorrend.

A Kovács, Douchev-Janics páros a magyar londoni küldöttség 14. érmét - a negyedik ezüstöt - szerezte.
2. frissítés: Risztov Éva zseniális úszással aranyérmet szerzett női 10 kilométeres hosszútávúszásban a londoni olimpián
Risztov Éva már a rajtnál a mezőny élére állt, pontosabban a brit Keri-Anne Payne mellett úszva vezette a mezőnyt. Ez jó döntésnek bizonyult, mert így az adok-kapokból kimaradt a magyar versenyző.

Risztov ráadásul az első kör végén a legjobb idővel fordult, s a második kör után is a harmadik helyen úszott. A mezőny egyébként ekkor még teljesen együtt tempózott, így mindössze pár tizedmásodpercet jelentett egy jobb helyezés. Messzemenő következtetést ebből még nem lehetett levonni.
A verseny előtt Risztov amúgy is elmondta, hogy az elsődleges célja, hogy ne keveredjen küzdelembe a többi versenyzővel, s viszonylag tisztán tudjon haladni. Ennek megfelelően a harmadik kör vége előtt egyértelműen élre állt, és ott is haladt egészen sokáig.
Sőt! Az utolsó kör kezdetén még mindig Risztov diktálta a tempót, s ami örömteli volt, egy ötös tagjaként meglépett a mezőnytől. Bő másfél kilométerrel a vége előtt tehát úgy tűnt, hogy Risztov legrosszabb esetben is ötödik lesz.
Martina Grimaldi, Haley Anderson, Angela Maurer és Keri-Anne Payne haladt még a magyarral. 1200 méterrel a vége előtt azonban Risztov robbantott, és több testhosszal meglépett a többiektől. Ráadásul folyamatosan növelte előnyét: egy testhossz, két testhossz, három…
Féltettük, rettegtünk, hogy Évi elfárad, de csak nem akarta kiadni a kezéből az elsőséget. Az utolsó méterekre az amerikai Anderson megérkezett Risztov mellé, de többiek ekkorra már kicsit leszakadtak. Ekkor már biztosnak tűnt az ezüstérem...
Évi azonban szenzációsan húzta elő erőtartalékait, nem esett szét az úszása, és négy tizedmásodpercet a végégig megtartott az előnyéből.
Risztov Éva a nyolcadik aranyérmünket szerezte Londonban.
(NSO - MTI nyomán)