A "holokauszt" emléknapja alkalmából Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, az emléknap kezdeményezője elhelyezi az emlékezés köveit, és mécsest gyújt szerdán Budapesten, a Cipők a Duna-parton emlékműnél.
Ezen a napon a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsett emléktáblát avat a gyermekáldozatok és gyermekmentő tanárok emlékére. Az emléktáblát Páva Zsolt (Fidesz) polgármester leplezi le. Makón ebből az alkalomból a József Attila Gimnáziumban felavatják a gyermekáldozatok és gyermekmentő tanárok emléktábláját. Beszédet mond Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Kaposváron is tartanak megemlékezést, beszédet mond Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékfákat ültetnek az áldozatok emlékére, majd mécseseket gyújtanak az áldozatok emlékfalánál, illetve kiállítást nyitnak meg.
Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a "holokauszt magyarországi áldozatainak" emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba terelése. A kezdeményezés Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter nevéhez fűződik, aki a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg az ún. holokausztról.
(MTI nyomán)