Tisztelt Pelczné Gáll Ildikó képviselő asszony, Kedves Ildikó!
Remélem, hogy levelem jó egészségben talál. Azért írok Neked, mert csalódottan hallom, hogy nem kívánsz részt venni az EP-listavezetők vitáján, nem kívánod részletesen bemutatni programotokat, és a nyilvánosság előtt összemérni azt a Jobbikéval és más pártokéval. Szeretnélek rávenni, hogy változtasd meg álláspontodat, és vállald a vitát, tedd lehetővé, hogy a felnőtt magyar választópolgárok tájékozott döntést hozhassanak a Fidesz elmúlt tízévi európai parlamenti munkájának megítéléséről és a következő öt évre szóló terveitekről.

Magyarországon az emberek túlnyomó többségének teljesen elege van abból, amit ma politikának neveznek. Nem elsősorban bal- és jobboldal áll szemben egymással, hanem a gazdasági hatalommal összeforrott szinte teljes politikai osztály áll szemben a nekik kiszolgáltatott, nyomorúságos helyzetben lévő emberekkel. Az utóbbiak azt szeretnék, hogy valódi emberek valódi problémáinak jó megoldásával foglalkozzanak a politikusok – s ne egymással és a nemzeti vagyon fosztogatásával. Sokan vetik fel, hogy több női képviselőre lenne szükség annak érdekében is, hogy a jelenlegi sárdobáló, a saját kivételezett köröknek EU-s és állami pénzeket, pozíciókat osztogató politizálás az országot felemelő, építő munkává alakuljon át. Hiszek abban, hogy mi, nők jobban ismerjük a mindennapi élet mindennapi problémáit, mint férfi kollégáink, s hiszem, hogy képesek vagyunk folyamatos személyeskedő versengés helyett egy-egy adott nehézség megoldására koncentrálni a másik legyőzése helyett, s képesek vagyunk ebben együttműködni is. A most péntekre tervezett vita jó lehetőség arra, hogy bemutassuk, miről is kellene szólnia a képviselői munkának, s miről is kellene szólnia egy választási kampánynak. Egy képviselőválasztás kétségtelenül versenyhelyzet, de abban kellene versenyezni, hogy ki látja élesebben, reálisabban a valódi emberek valódi problémáit, s ki tud jobb megoldást kínálni rájuk, nem pedig abban, ki tudja jobban kezében tartani a médiát, hogy azon keresztül gyalázza a másikat teljességgel öncélúan. Nekünk, nőknek különleges felelősségünk van abban, hogy jó példával járjunk elől, s reményt adjunk a magyar embereknek arra, hogy megfontolt, jól informált választási döntésükkel képviselőik által nemcsak elszenvedői, hanem alakítói, formálói is lehetnek a róluk szóló döntéseknek. Kérlek, ülj le Te is az európai parlamenti választáson induló többi párt listavezetőjével, vessük össze a nyilvánosság előtt elképzeléseinket és érveinket arról, merre haladjon az Európai Unió s benne Magyarország, mi a valódi nemzeti érdek, s EP-képviselőkként pontosan a magyarok mely csoportjainak érdekeiért kívánunk kiállni Brüsszelben. Melyik pártok, melyik politikai erők képviselik a nagytőke, a cégbirodalmak, a földrablók érdekeit, s melyek a munkavállalókét, a földjüktől megfosztott, ellehetetlenített kisgazdákért, a „nagy cápákkal” versenyezni nem tudó kisvállalkozókét. (Merthogy erre is és arra is lehet azt mondani, hogy „a magyar érdeket, a nemzeti érdeket képviseljük”.
Különösen is kíváncsi vagyok arra, látod-e, hogy miközben az EU elvben a szolidaritás és a diszkriminációmentesség elveire épül, Magyarországon százezrek dolgoznak 60-80 ezer forintos fizetésért az összeszerelő üzemek szalagjainál, vagy (főként nőtársaink) a kereskedelmi üzletláncokban eladóként, pénztárosként, raktárosként – teljes munkajogi jogfosztottságban, szakszervezeti érdekvédelem nélkül. Kívánsz-e, kíván-e a Fidesz fellépni ez ellen az EU-ban, (vagy ezt tekintitek normális állapotnak), s ha fellépnétek, akkor hogyan? Miben tudnánk együttműködni e fontos nemzeti érdek érvényre juttatatásáért? Támogatnátok-e, ha kidolgozok egy EU-normát arról, hogy az Unión belül ugyanaz a munkáltató nem alkalmazhat kirívóan rosszabb munkafeltételeket, s nem fizethet kirívóan alacsonyabb bért ugyanazért a munkáért, mert ez a diszkrimináció általános tilalmába ütközik?
Látod-e, hogy a magyar kisgazdák súlyos gondokkal küszködnek, mert nem győzik a versenyt a korlátozás nélkül ideáramló külföldi élelmiszerrel, s szenvednek a leszorított felvásárlási áraktól? Látod-e, hogy két irányból is folyik a földrablás („land-grabbing”) Magyarországon, egyfelől egész megyék vannak külföldi kézen, másfelől magyar oligarchák „nyúlnak le” hatalmas földterületeket, elsősorban az igazságtalan EU-s terület alapú támogatási rendszer miatt? Hogyan védenétek meg a magyar termőföldet a külföldiektől – hiszen látható, hogy a hatályos magyar földtörvény erre alkalmatlan? Szeretnék mielőbb meghallgatást rendezni Brüsszelben magyar és más „új tagállami” civilekkel, akik a földrablások miatti elkeserítő helyzetet mutatnák be a képviselőknek, s segítenek megoldást találni. Számíthatok fideszes EP-képviselőtársaim jelenlétére e meghallgatáson? Ha kidolgozunk egy javaslatot arra, hogy a termőföld ne minősülhessen „tőkének”, s így ne essen a tőke szabad áramlásának szabályai alá, ezt tudnátok-e támogatni? S mi a véleményed, véleményetek arról a lehetőségről, hogy az áruk szabad áramlása fogalmából részben vagy egészben kikerüljön az élelmiszer, hogy ily módon is segítsük a magyar gazdák, a magyar mezőgazdaság, a magyar vidék megmaradását?
Látod-e, hogy milyen sok magyar kisvállalkozás megy tönkre, mert nem bírják a versenyt az egyre szaporodó multicégekkel, s az ideáramló olcsó távol-keleti áruval? Közgazdászként mi az elképzelésed az ő megmentésükről, támogatásukról az EU keretei között? Egyetértesz-e azzal, hogy a Magyarországra áramló EU-pénzekből – s magyar állami forrásokból is – őket, s nem a hazánkba települő külföldi cégeket, illetve presztízsberuházásokat, s csókosokat kellene támogatni?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről szeretnék vitatkozni – s persze a pártok feletti nemzeti érdek mentén – egyeztetni Veled és a többi listavezetővel.
Folyton-folyvást „közös európai értékekről” van szó. A demokrácia, s a polgároknak az a joga, hogy valós információhoz jussanak döntéseik előtt, - különösen választási időszakban - ilyen közös európai értékek. Korszerű értelemben ez része a „szabad” választásnak. S európai érték az is, hogy ne a politika ellenőrizze a polgárt, hanem a polgár a politikát. (Végre...)
Kérlek, vállald el a vitát, találkozzunk pénteken, s találkozzanak velünk a magyar választópolgárok, s köztük az a sok magyar nő, akik az Európai Unión belül kétszeresen is hátrányos helyzetben vannak: mert nők és mert magyarok. Mint Te és én.
Budapest, 2014.május 20.
Szeretettel
Morvai Krisztina