A SpaceX másodszor halasztotta el egy SES-9 kereskedelmi műholdat felszállító misszióját, amelynek során egyébiránt megpróbálják a Falcon-9 rakéta első fokozatát tengeri platformon landoltatni.
A kétfokozatos rakéta a tervek szerint pénteken, magyar idő szerint hajnali egy óra előtt néhány perccel indult volna útnak a floridai Cape Canaveral-i légierőbázisról. Kevesebb, mint két perccel a fellövés előtt azonban a szakemberek leállították a visszaszámlálást a Falcon-9 folyékony oxigén üzemanyagának betöltésekor jelentkező probléma miatt.
Jelenleg nem tudják, mikor kísérelhetik meg újra a felbocsátást. A SES-9 az eredeti tervek szerint szerdán indult volna útnak, de akkor szintén üzemanyag-probléma miatt napolták el a kilövést.
A Falcon-9 geostacionárius átmeneti pályára állítja majd a SES-9-et. Ezt követően első fokozata visszatér a Földre, és megpróbál puha landolást végezni a SpaceX egyik autonóm platformján, amelyet a floridai partok közelében helyeztek ki az Atlanti-óceánra.
Zoom
Falcon-9 (Fotó: NASA)
A vállalat eddig háromszor próbálta meg az ambiciózus landolást – 2015 januárjában, áprilisában és idén januárban -, mindegyik alkalommal majdnem sikerrel is járt: a rakétafokozatnak sikerült elérnie célpontját, de feldőlt, és felrobbant. 2015 decemberében viszont eredményesen landoltatta a rakétát a szárazföldön Cape Canaveralban.
Eme kísérletek célja az újrahasznosítható rakéták kifejlesztése, ez a technológia Elon Musk, a vállalat alapítója szerint igen lecsökkentené az űrrepülés költségeit.
(Híradó)