Ha a britek eddig még nem kívánták a pokolba a liberalizmust, az EU-t, a „liberális jogvédőket” és az egész „globális világrendet”, most majd fogják. Több millió kelet-európai, elsősorban román és bolgár cigány készül ugyanis a szigetországba, abban bízva, hogy ott majd eltartják őket, és sohasem kell dolgozniuk.
Az EU 2004-ben bekövetkezett bővítése óta 1 114 368 Kelet-Európából érkezett bevándorló telepedett le a szigetországban. Ami még önmagában nem lenne olyan nagy baj. A legtöbben egyébként Lengyelországból jöttek, és nagyon sok becsületes és szorgalmas magyar honfitársunk is dolgozik kinn. 2001 és 2011 között Bulgáriából és Romániából 130 ezren érkeztek az Egyesült Királyság területére. Tavaly nem kevesebb, mint 40 ezer személy vándorolt be a szigetországba a két balkáni államból. Többségük azonban a „nem hiába születettek” kategóriájába tartozik. Az előrejelzések szerint hasonló számban érkezhetnek jövőre is. Csakhogy a britek számára a fekete leves majd azután következik. Ugyanis bizonyos korlátozások egyelőre még nehezítik a bolgár és román állampolgárok letelepedését és munkavállalását Nagy-Britanniában. Most még csak abban az esetben jogosultak a letelepedésre és bizonyos lakhatási és gyermektámogatási segélyek igénybevételére, ha egyéni vállalkozónak, illetve „önfoglalkoztatónak” jelentik be magukat. 2014. január 1-jétől azonban elhárulnak az akadályok a román és bolgár bevándorlók elől. Minden korlátozás nélkül letelepedhetnek, igénybe vehetik a segélyeket, és dolgozhatnak is – de persze csak ha akarnak.
Már most is sok cigányt lehet látni az angol városok utcáin, amint a Big Issue című, a hajléktalanok életét bemutató újságot árulják. Hogy az újságárusítást miként lehet egyéni vállalkozásként végezni, azt nem csak én nem értem, de sok született brit sem érti. A lényeg persze nem az újságárusítás, hanem az annak ürügyén folytatott koldulás.
Bobby George (eredeti nevén Boris Georgijev), az athéni olimpián bronzérmet nyert bokszoló is évekkel ezelőtt az Egyesült Királyságba költözött. Ő a Szófia külvárosában található Fakulteta elnevezésű cigány telepen nőtt fel, ahol hozzávetőleg 50 ezren laknak.
Zoom
Boris Georgiev Fakultetában
„Ott semmi sincs a cigány népemnek. Szinte mindenki Angliába vágyik, ahol jobb életet élhetnek. Családok százai készülnek Nagy-Britanniába, mivel Bulgáriában nincs jövőjük” – fejtegette a bolgárok nagy megkönnyebbülésére a cigány származású sportoló a Daily Mail című brit napilapnak nyilatkozva. Bobby most az angliai Lutonban él feleségével, Tinával és két kislányukkal. Profi bokszolóként nem keres rosszul, habár állítólag néha építkezéseken is dolgozni kényszerül. Néhány héttel ezelőtt hazalátogatott a telepre, ahol született. Semmi sem változott.
Zoom
A szófiai cigánytelep
A cigány telepen mindenütt szeméthalmok éktelenkednek, az utcákon átható bűz terjeng, kóbor kutyák és rongyos gyerekek csatangolnak szerteszét az omladozó romos épületek és putrik között. A Szófiából érkező busznak meg kellene állnia a jóindulattal Fakultetaban, azonban a sofőrök nem hajlandók még csak útba sem ejteni a cigány telepet, ahol éjszakánként teljes a sötétség, mert közvilágítás sincs. A közegészségügyi állapotok elborzasztók.
Zoom
A putrik túlzsúfoltak: egy-egy kis „szobában” sokszor hatan-heten is laknak. Jellemző módon az elektromos mérőórákat a villanyvezetékek tetején helyezték el, nehogy a helyi lakosok szétszereljék a berendezéseket. A közeli bevásárlóközpontban hitelre immár nem lehet vásárolni a felhalmozódott adóságok miatt (egyébként a tulajdonos is cigány).
Zoom
Bobby George azonban védelmébe vette fajtársait, és másokat okol a telepen uralkodó tarthatatlan állapotokért: „A cigányoknak azért nincs munkájuk, mert a bolgárok nem szeretnek minket, és nem bíznak bennünk” – jelentette ki a sportoló a brit lapnak nyilatkozva. De hogy miért nem szeretik őket, és miért nem bíznak bennük, arról persze ő sem szól egyetlen árva szót sem. Helyette inkább azt fejtegette, hogy a cigányokat Bulgáriában „diszkriminálják”, nem úgy, mint Nagy-Britanniában, amely szerinte „más”, és ahol „mindenkivel, feketével, fehérrel, barnával, sárgával egyformán bánnak.” „Ezért akarnak a cigányok odamenni” – közölte Bobby George.
Zoom
A cigány bokszoló ugyan maga is elismerte, hogy „eljöhet a nap, amikor egy ország megtelik”, amikor már „nem engedhetik meg, hogy segélyeket adjanak bárkinek is, aki Európából, illetve a világ más tájairól érkezik”. De „a cigányok remélik, még azelőtt oda tudnak menni, mielőtt ez a nap elkövetkezik” – tette hozzá.
Zoom
Balról Bobby George
A Daily Mail azonban nem poltkorrektkedik: a lapban mindenféle mellébeszélés nélkül leírják, hogy a rendőrség a „Bulgáriából és Romániából érkező jövevényeket” teszi felelőssé a szervezett bűnözés érzékelhető erősödése, a gyermekkereskedelem „fellendülése”, és a prostitúció terjedése miatt, valamint azért is, mert az ország bizonyos körzeteiben nő a koldusok és a zsebtolvajok száma, és az állami segélyekkel is egyre többen élnek vissza. Becslések szerint legalább 2 ezer gyermek van a cigány bűnbandák karmai között, akiket utcai koldulásra, lopásra, esetleg prostitúcióra kényszerítenek. A Scotland Yard adatai szerint évente 100 ezer fontot is „megkeres” egy zsebtolvaj, aki a londoni utcákon, buszokon vagy a metrón „dolgozik”. Az így összerabolt pénzek egy része pedig a bulgáriai vagy romániai cigánytelepekre vándorol. De persze olyan, hogy cigánybűnözés, állítólag nem létezik.
Zoom
De hogy mennyire létezik mégis, azzal a szófiai kormány is tisztában van. A bolgár miniszterelnök-helyettes nem is oly rég Londonban folytatott tárgyalásokat arról, miként lehetne gátat vetni a cigány bűnbandák tevékenységének. Antoaneta Vassileva, az Emberkereskedelem Elleni Bolgár Nemzeti Bizottság elnöke figyelmeztetett: a bűnözők számára Nagy-Britannia az első számú célország, és várhatóan a bolgár munkavállalókat érintő korlátozások feloldásával a helyzet még csak romlani fog. „A gyerekeket a saját szüleik vagy rokonaik tanítják meg arra, hogyan kell lopni” – lebbentette fel a fátylat a valóságról a magas rangú bolgár tisztségviselő, hozzátéve, hogy a szóban forgó családok a kolduláson és a lopáson kívül máshoz nem értenek. Vassileva elmondása szerint a gyerekeket – néhányan közülük még csak 11 évesek – sokszor saját szüleik segítségével csempészik Nagy-Britanniába. Ha pedig ott elfogják őket, gyermekotthonba kerülnek, ahonnét azonban hamarosan megszöknek, és ismét a bűnbandák karmai között végzik. A cigány maffiózók kezei közül pedig nem könnyű megszabadulni. „Ha a gyermekek nem engedelmeskednek, rendszeresen megverik, éheztetik őket, vagy nem engedik meg nekik, hogy aludjanak. Így kényszerítik még több „munkára” (mármint lopásra) a gyerekeket” – tájékoztat a döbbenetes valóságról az Emberkereskedelem Elleni Bolgár Nemzeti Bizottság elnök asszonya.
Zoom
„A jellemző hozzáállás, hogy Nagy-Britannia az a föld, ahol csak úgy ömlenek a segélyekre szánt pénzek, és kolbászból van a kerítés – annak ellenére, hogy a romák alig beszélnek angolul, és nehézséget okoz nekik a szigetországot megtalálni a térképen” – olvashatjuk a súlyosan kirekesztő sorokat a Daily Mail című brit lapban.
Az egészen biztosan fasiszta-náci riporter megszólaltatott még egy szintén az egyik bolgár putri soron éldegélő cigányt, egy bizonyos Tsvetan Dimitrovot, aki 25 éves, és van neki egy 19 esztendős Dessislava nevű felesége, valamint egy egyéves lánya, Petra. Ők is egyetlen szobában szoronganak. Dessislava 13 éves volt, amikor a fiú feleségül vette egy „cigány ceremónia” keretében. Még sohasem dolgozott soha egyikük sem, habár Dimitrov a brit lap riporterének azt állította, építőmunkásként dolgozna Nagy-Britanniában.”Talán nem lesz elég a gyermekek után járó állami támogatás, habár nyilvánvalóan igényelni fogjuk azt, és minden mást, ami azzal együtt jár. Én elég sokat tudok az önök országáról – van egy királynőjük és egy híres futball csapatuk: a Manchester United. És én tudom, hogy önök gondoskodni fognak rólunk” – engedett bepillantást a cigányok gondolkodásmódjába az élősködő cigány, akinek a jelek szerint esze ágában sincsen sem dolgozni, sem tanulni.
Zoom
"Élet Romániában" - a brit lap ezzel a videóval riogatja olvasóit:
Magyarázza meg végre nekem valamelyik „liberális jogvédő” vagy más polkorrektkedő „demokrata”, hogy miközben a világunkban uralkodó ideológiává tett neoliberalizmus szerint „mindenki saját maga felelős a sorsáért”, a cigányokra ez a „törvény” miért nem vonatkozik? Magyarázza meg végre valamelyik „liberális közgazdász”, hogy ha – mint oly gyakran állítják - valóban mi, magyarok vagyunk a hibásak országunk gazdasági bajaiért (mert „nem dolgozunk elég hatékonyan”, és „hitelekből akarunk élni”), akkor a cigányok miért nem felelősek a legcsekélyebb mértékben sem a saját sorsukért?
Perge Ottó - The Daily Mail nyomán