Lufthansa
Az akkori legmodernebb repülőt biztosította a Lufthansa Hitler számára, amivel 1932-ben a kampánykörútját is járta, több mint 100 városba jutva el. A Führer pilótája azt mondta, hogy Hitlernek óriási szerepe volt a repülés népszerűsítésében a lakosság körében.
Zoom
Manapság a cég 100 millió utast szállít.
Thyssen
A nemzetiszocialisták választási kampányát 1932-ben Hitler szimpatizánsai támogatták, köztük az acélmágnás Thyssen is, készen arra, hogy a párttagokat pisztolyokkal lássa el, melyeket a saját gyárhálózatában készítettek.
Zoom
Ma a ThyssenKrupp az acél szinonimája.
Zoom
Hugo Boss
A Hitler-közeli Hugo Boss tervezte az SA, az SS és a Hitlerjugend egyenruháját.
Zoom
Hugo Boss egyszerű szabóként kezdte a karrierjét. A II. világháború után, amikor 33 éves volt, megalapította a saját cégét Metzingenben.
Zoom
Akkoriban egy kis cég volt 30 alkalmazottal, messze a mai nagy ismert cégtől.
Henry Ford
Hitler támogatói között tarthatjuk számon az antiszemita Henry Fordot is, az akkori idők legnagyobb autógyártónak alapítóját.
Zoom
Az amerikai Ford az első külföldi, aki megkapta a Német sas kitüntetést a nemzetiszocialista rendszer támogatásáért.
Daimler és a BMW
Joseph Goebbels feleségének az első házasságából származó fiai örökölték az ipari birodalmat, amit az apjuk, Guenther Quandt épített, a Mauser fegyverek és a harckocsik légelhárító rakétáinak gyártója a Harmadik Birodalomban. A két testvér néhány évtizede halt meg, de a gyerekeik örökölték a vagyont. Herbert özvegye, a 86 éves Johanna Quandt és az ő gyerekei, Susanne Kalten és Stefan Quandt a többségi tulajdonosa a BMW-nek.
(Megjelent a román nyelvű Business Magazin című lapban, fordítás: olvasónktól)