Az utóbbi évtizedekben az Egyesült Államok több olyan területen is előretört, amely miatt nem dagadhat a büszkeségtől az amerikaiak melle.
Az Egyesült Államokban vannak olyan fanatikus patrióták, akik számára országuk kivételessége azt jelenti, hogy az több és jobb más államoknál. Az ún. neokonzervatívok számára a kivételesség gyakran azt jelenti, hogy a világot Amerika képére kell formálni.
Az utóbbi évtizedekben azonban az Egyesült Államok több olyan területen is előretört, amely miatt nem dagadhat a büszkeségtől az amerikaiak melle - írta az AlterNet progresszív-liberális hírportál.
Szülés
Az Egyesült Államokban a világon a legdrágább a gyermekszülés. A The New York Times adata szerint egy kórházi szülés átlagos ára 9775 dollár (2,2 millió forint). Császármetszés esetén a költség 15 041 dollárra (3,4 millió forint) ugrik. Azon, aki gyereket vállal, a hiedelemmel szemben az egészségbiztosítás sem nagyon segít: a magánszerződések 62 százaléka semmilyen térítést nem nyújt szülés esetére. Az anyáknak az ultrahangos vizsgálattól kezdve a vérvételig komoly összegeket kell kifizetniük a szülésig, sokszor olyan szolgáltatásokért, amelyekre nincs is szükségük.
Elhízás
Amerika vitathatatlanul a kövérek országa, évek óta vezeti a statisztikákat, jóllehet a legfrissebb adatok szerint Mexikó már lekörözte északi szomszédját. Az elhízottság, a kövérség nemzeti betegség, évente 100-400 ezer ember halálában játszik szerepet. 2010-ben a felnőttek 35,7 százaléka volt kövér, a gyerekeknél 17 százalékos ez a mutató. A járványszerű elhízás okai között említik a cukros üdítők mértéktelen fogyasztását, az olcsó, félkész ételeket, a feldolgozott húsokat, továbbá az ellustulást, főleg a sok tévénézést, a kevés alvást és a mozgás hiányát. Becslések szerint a kövérség egészségügyi és egyéb költségei 2018-ra el fogják érni a 344 milliárd dollárt (77 400 milliárd forint).
Szorongás
Amerika egyben a szorongásos betegek hazája, a különféle mentális rendellenességek tekintetében világelső. A WHO 2009-es felmérése szerint az amerikaiak 19 százaléka élt át valamilyen diagnosztizált szorongásos zavart a megelőző egy évben. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) 18 százalékra teszi az ilyen betegek arányát. Többségében nők szenvednek szorongásban.
Fegyverek
A kézi fegyverek elterjedtsége kimagasló az Egyesült Államokban, egy genfi tanulmány szerint a világon ott van a legtöbb tűzfegyver civil kézben, egyben a legnagyobb az egy főre eső kézi fegyverek aránya. Amerika e vonatkozásban megelőz olyan jelenlegi és egykori harci övezeteket, mint Jemen, Szerbia vagy Irak. Egy tanulmány szerint 100 személyre 101,5 tűzfegyver jut. A CNN friss közlése szerint az egész világon felhalmozott fegyverek egyharmadát amerikaiak birtokolják. Miközben a fegyverrel rendelkező háztartások száma csökkent, a fegyvertulajdonosok még nagyobb készletet halmoznak fel. Egy kapcsolódó statisztika szerint a fegyveres gyilkosságok aránya a második legmagasabb a fejlett világban, csak a drogháborúiról hírhedt Mexikó előzi meg.
Börtön
A legtöbb bebörtönzött Amerikában van, olyan államokat köröz le, mint Oroszország, Irán vagy Kína. Egy nemzetközi vizsgálat szerint az Egyesült Államokban minden 100 ezer emberből 716 rács mögött van. Norvégiában ez a szám 71, Japánban 54. Amerikában 2,2 millióan ülnek börtönökben, 4575 különböző büntetés-végrehajtási intézményben, miközben a férőhelyek száma csak 2,1 millió. A bebörtönzöttek között különösen magas a feketék és a hispán származásúak aránya.
Energiafogyasztás
Az egy főre eső energiafogyasztásban is vezet Amerika. A világon a legmagasabb az áram- és az olajfogyasztás, mérföldekkel megelőzve más országokat. A szénfogyasztás terén az Egyesült Államok csak második Kína mögött. Amerikaiak fogyasztják el a világon az elsődleges energiaforrásokból - olaj, gáz, szén, atom és megújuló források - nyert energia csaknem 19 százalékát. A nagy fogyasztás tényezői közé tartozik a mind terebélyesebb lakóházak fűtése és hűtése, a fogyasztási cikkek előállításának magas energiaszükséglete és a szállítmányozás tekintélyes energiaigénye.
Egészségügyi költségek
Amerikában a legmagasabbak az egészségügyi költségek. A fejlett világban sehol máshol nem fordítják a hazai össztermék ilyen magas arányát az egészségügyre, 2010-ben a GDP 17,6 százaléka szolgálta ezt a célt. Másfelől az Egyesült Államokban a legdrágább a gyógykezelés. Egy koszorúérműtét például 50 százalékkal többe kerül, mint Kanadában, Ausztráliában vagy Franciaországban, és kétszer annyiba, mint Németországban.
Az óriási kiadások ellenére az OECD-országok között Amerikában a legkisebb az egy főre jutó orvosok, kórházi ágyak száma, és kisebb a születéskor várható élettartam. Eközben az egy főre eső egészségügyi kiadás 2010-ben 8233 dollár volt, ez a mutató a sorban következő Norvégiában, Hollandiában és Svájcban 3000 dollár körül mozog.
Kokain
A kokainfogyasztásban is az első helyen áll az Egyesült Államok, holtversenyben Spanyolországgal. Az ENSZ 2008-as kábítószer-világjelentése szerint mindkét országban a felnőttek és tizenévesek három százaléka próbálta már ezt a drogot. 2006 és 2010 között jelentősen visszaesett a kokain fogyasztása Amerikában, a kereslet azonban nem tűnt el: kétmillióan rendszeres kokainélvezők. Egykor Kolumbia volt a legfontosabb beszállító, ma már Bolívia és Peru. A kokain a második legnépszerűbb kábítószer a marihuána után, de annál több halálesetért felelős.
Az AlterNet megjegyzi: a kokain térhódításának kezdete az ipari kapitalizmushoz kötődik, akkor indult el a népszerűség útján, amikor a munkások a termelékenység fokozására szedték, és gyakran a munkaadók látták el őket a kábítószerrel.
(MTI nyomán)