Tisri havának első napján köszöntöm minden zsidó honfitársunkat az 5774. év beköszönte alkalmából - írta szerdán közleményben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elmebeteg elnöke.

"Ezen a napon a zsidóság megújítja szövetségét az Örökkévalóval a világ fenntartására és újjáteremtésére. A zsidó hagyomány szerint az ünnepet megelőzően elmegy az Örökkévaló kedve a világ újjáteremtésétől, a sófár hangja veszi rá őt arra, hogy továbbra is fenntartsa teremtményeit.
Márpedig a világnak és benne különösen hazánknak talán soha nem volt nagyobb szüksége erre az újjáteremtésre. Szóljon hát a sófár minden korábbinál hangosabban, arra kérve a Teremtőt, hogy a tavaszi választás hozza el Magyarországnak a megújulást, és hangozzék fel utána az ima: ÁSRÉ HAIS, JODÉ TRUÁ, HÁSEM BÖOR PÁNECHA JÖHÁLÉCHUN – Boldog a nép, amely ismeri a sófár biztató hangját: Örökkévaló, a Te fényedben járnak ők" - írta.
"Kívánom tehát a magyarországi zsidóságnak, amely ismeri a sófár biztató hangját, hogy járjanak az Örökkévaló fényében, a Teremtő pedig adja meg nekik, és velük együtt minden nem zsidó polgártársunknak is a tavaszi megújulást.
Lesáná tová tikatévu" - zárta közleményét, abban reménykedve, így talán kaphat egy harmadik esélyt...
(MTI nyomán)