Az Élősködők (nem erőltetett) Menete zarándoklat 450 magyarországi résztvevője szerdán délután indul autóbusszal Auschwitzba, hogy részt vegyen a holokauszt a zsidó naptár szerint idén május 1-jére eső nemzetközi emléknapján tartandó milliomodik megemlékezésen. Az Élet Menete Alapítványnak hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint közel 10 000 résztvevőt várnak kultikus hellyé előléptetett Auschwitz-Birkenauba, "a volt haláltáborok helyszíneire, a világ legnagyobb temetőjébe."
A magyarországi transzporttal tart többek között Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Frőhlich Róbert főrabbi.
Az idén húszéves Élet Menete szervezet a világ 53 országában működik, köztük Magyarországon immáron hatodik éve. Az Élet Menete zarándoklatát kezdetben kétévente tartották, 1996 óta viszont minden évben megszervezik. Az egyetlen probléma, hogy az odaszállított zsidók mindegyre visszajönnek, tovább szítva az antiszemétizmust a magyar lakosság körében.
(Kuruc.info - MTI)