Több mint két hónappal azután, hogy Hitler "elvesztette a fejét", a berlini Tussaud-panoptikumban ismét a helyére állították a szobrot.



A Vezér viaszfiguráját a panoptikum július eleji megnyitásakor fejezte le fogadásból egy berlini idióta.
A restaurálás teljes titokban zajlott, állítólag Londonban folyt, költségei 200 ezer euróra - 48 millió forintra - rúgtak. A tulajdonos Merlin Entertainments csoport hallgatott minderről, miközben kezdettől fogva elszánt volt, hogy a Harmadik Birodalom vezetőjét a németországi tiltakozások ellenére is visszahelyezzék a panoptikumba. Tussaud-ék filozófiájának elengedhetetlen része ugyanis, hogy Hitler a többi kiállított személyiséggel együtt része és formálója volt a történelemnek.
Az egykori diktátor a hét végén foglalta vissza korábbi helyét a panoptikumi bunkerben, ez alkalommal azonban már a legszigorúbb biztonsági felügyelet mellett. Hitlert vastag üvegablak védi, és a bunkerbe - csakis az illetékeseknek - egy ajtón keresztül lehet bejutni, amelyen nincs kilincs. Ilyen védelemre még nem volt példa Madame Tussaud panoptikumjainak történetében.
Szemtanúk szerint a vezért erősen "megviselte" fejének helyreállítása. Haja sokkal kócosabban omlik homlokára, szemei jóval zavarodottabbnak tűnnek. Ugyanezt a benyomást erősíti, hogy korábbi - gondon megkötött - nyakkendője ezúttal "hanyagul" lóg a nyak alatt, a kezét nem a korábbi könyvön, hanem egy tiszti sapkán tartja. Az újonnan "megfejelt" viaszfigura összességében is (természetesen) a bukás, illetve az összeomlás hangulatát sugallja.
Hitler viaszfigurájának kiállítását annak idején erőteljes tiltakozási hullám előzte meg. A panoptikum-tulajdonos azonban csak annyira volt hajlandó meghátrálni, hogy beleegyezett abba: Hitler fölé egy olyan magyarázó táblát helyeznek el, amely "leleplezi" "a diktátor és a rezsim történelmi bűncselekményeit". Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat, ami amúgy valamennyi panoptikumban valamennyi kiállított híresség esetében engedélyezett.
Mindennek ellenére a Führert július 5-én már a panoptikum második látogatója - óriási "csatakiáltással" kísérve - egy hatalmas kézcsapással lefejezte. Saját szavai szerint "a háború, illetve a fasizmus elleni tiltakozásul", és - főleg - fogadásból, amelyet a hivatalos megnyitó előestéjén barátaival egy kocsmában kötött.
(MTI korrigálva)