Most vasárnap időközi országgyűlési választásokra kerül sor Győr-Moson-Sopron megye 5. választókerületében. A Jobbik Takács Krisztiánt indítja Áder János fideszes képviselő megüresedett helyére. Az első csatát már megnyerte a nemzeti párt azzal, hogy elsőként adta le összegyűjtött kopogtatócéduláit. A kampány gőzerővel zajlik, Takács Krisztián egy lakossági fórum után válaszolt kérdéseinkre.

Takács Krisztiántól azt várja Vona Gábor, hogy bebizonyítsa az egész országnak: van remény a radikális változásra
- Az Ön korában – ne vegye sértésnek – a fiatalok többségét a „haverok, buli, fanta” életérzés mozgatja. Miért veti bele magát egy kora huszonéves fiatalember a politika sűrűjébe?
- A közügyek felé 2004-es gyalázatos kettős állampolgárságról szóló népszavazás után fordultam. 1987-ben születtem Mosonmagyaróváron. Győrött érettségiztem 2005-ben. Jelenleg negyedéves vallástudomány-történelem szakos hallgató vagyok a Károli Gáspár Református Egyetemen. Gyermekkoromtól kezdve érdekel a történelem, különösen a magyar őstörténet és a XX. századi magyar események. A 2006-os őszi események idején már a saját bőrömön tapasztaltam a magyar demokrácia halálát. Látva a parlamenti pártok tehetetlenségét, úgy döntöttem, csatlakozom az új erőhöz, a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz. Alapító tagja voltam a győri szervezetnek, 2009 januárban pedig a mosonszentmiklósi alapszervezet elnökévé választottak. A Jobbik számára elsöprő sikerű 2009-es európai parlamenti választásokon a választókerület kampányfőnöke voltam. A környéket bejárva jobban megismertem a helyi emberek problémáit. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy az elnökég bizalmát megkapva én képviselhetem a nemzeti gondolatot ezen a választáson.
- A csornai kerület az ősfideszes Áder János felségterülete, s mint ilyen, erős Fidesz-bástya. Milyen esélyei lehetnek a Jobbiknak a választáson?
- Véleményem szerint a választás igazi tétje, hogy az emberek Csornán és környékén a múlt és a felemás rendszerváltás leszerepelt erőit támogatják, vagy egy új, a nemzetstratégiai kérdésekben kompromisszumokat nem tűrő, a külföldi érdekek helyett a magyar embereket képviselő párt felemelkedését segítik elő. Arra törekszünk, hogy minél több emberhez eljutassuk ezt az üzenetet, bízva abban, hogy a választók többsége ezt megérti.
- Ha sikerül is, egy szem jobbikosként mit lehet tenni az Országgyűlésben?
- Fontos megérteni, hogy azzal nem történik változás, ha bejuttatunk egy újabb kormánypárti képviselőt vagy egy újabb műellenzékit. Ők eddig is bent ültek, és eddig sem tettek semmit. Parlamenti képviselőként már most, a tavaszi országgyűlési választások előtt rá tudnék mutatni azokra a problémákra, melyek ma még a szőnyeg alatt hevernek. Csorna és környékének korábbi képviselői mind ígéretet tettek a hatékony érdekképviseletre. Ezekből azonban többnyire semmi nem lett. Engem nem kötelez semmilyen háttéralku, a rábaközi emberek hiteles képviselőjeként kívánok dolgozni.
- Hogy juttatják el a célzott üzeneteket a választókhoz? Hisz - noha a választókerület központja Csorna - a kerület földrajzilag is hatalmas. Ide tartozik Jánossomorja és 48 további település.
- A kampány hagyományos eszközein túl nagy hangsúlyt fektetünk a személyes találkozásokra is. 32 lakossági fórumot tartunk, melyek egy részén már túl vagyunk. Gyakran kapok meghívást baráti társaságoktól, faluvédő egyesületektől személyes találkozókra, amiknek örömmel teszek eleget. November 8-áig a Jobbik több „nagyágyúja” is előadást tartott nálunk. Vona Gábor elnök, Morvai Krisztina és Szegedi Csanád EP-képviselők is ellátogatnak hozzánk. Itt ragadom meg a lehetőséget, hogy megköszönjem a Jobbik-tagok és szimpatizánsok munkáját, segítségét, anyagi támogatását.
- Megválasztása esetén mihez kezdene legelőször?
- Az országban ma tapasztalható problémák a térségben is érezhetők. A csornai Margit Kórház helyzete tűrhetetlen, ekkora körzetnek szüksége van saját kórházra. Az államnak kötelessége az egészségügyi ellátásról gondoskodni, függetlenül a gazdaságossági szempontoktól. A hatalmas átmenő forgalom a tranzit útvonalak mentén fekvő településeken elviselhetetlenné teszi az életet. Megoldás a régóta emlegetett elkerülő út lenne, de ugyanilyen fontos a tömegközlekedés fejlesztése. Meg kell oldani a vasúti kamionszállítást, el kell érni, hogy ne szüntessenek meg újabb vasútvonalat, és állítsák vissza a korábban megszüntetettet. A terület kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik. A zsebszerződések azonban már most külföldi kézre jutatták a termőföld negyedét. Ennek a folyamatnak a megállítása, a földek visszaszerzése alapvető nemzeti érdek. A munkanélküliség csökkentésére is megoldást jelentene, ha újra kialakulhatna a mezőgazdasági termékekre épülő feldolgozóipar.
- Az EP választások előtt a közvélemény-kutatók 4%-ra mérték a Jobbikot. Láttuk, hogy hogyan alakultak az eredmények. Valami hasonló meglepetésre számíthatunk most is?
- Igen, bízom benne. Egyre többen már csak a Jobbikot tartják képesnek a valódi változások elérésére.
(Megjelent a Barikád havilap októberi számában)