Orbán Viktor egy izraeli lapnak adott interjúban nemmel felelt arra a kérdésre, aggasztják-e a "magyarországi antiszemita tendenciák", de úgy vélte, a helyzet tényleg nincs rendben. A kormányfő a Jediót Ahronót című újságnak azt mondta, ha a mai (magyarországi) helyzetet összehasonlítja az egy évvel ezelőttivel, úgy gondolja, jelentős javulás történt.
"Egy évvel ezelőtt mindenki azt hitte, hogy a szélsőjobb parlamenti befolyást nyer. Azt feltételezték, hogy hajlandók leszünk a Jobbikkal együttműködni, hogy megszerezzük a többséget. A választások eredményei egyértelművé tették, hogy nem voltak alapjai ezeknek az aggodalmaknak" - mondta a miniszterelnök.
Szerinte a (magyarországi) zsidó közösség sokkal nyugodtabb ma, de el kell ismerni, hogy valamilyen mértékű antiszemitizmus jelen van, főleg az interneten és olyan honlapokon, amelyeket Magyarországon kívülről működtetnek. (Vajon kikre gondolhatott? - a szerk.) Orbán Viktor közölte: "küzdeni kell az antiszemitizmus ellen, a szélsőségesség mindig veszélyforrás".
Ugyanakkor úgy vélte, a magyar politikai valóságban nincs sem a Jobbiknak, "sem más szélsőjobboldali pártnak esélye komoly befolyásra". "Ha egy jobbközép párt, mint a miénk, sikeres, nagyon nehéz cselekvési felületet találnia a radikális jobboldalnak".
A kormányfő butaságnak nevezte, hogy létezne úgymond "zsidó összeesküvés" Magyarország megszállására. Az izraeli befektetők szerinte kevesen vannak ehhez. Kitért arra, hogy az izraeli tőke milyen területeken van jelen Magyarországon, s többek között hozzátette: "örülünk, hogy az izraeliek ott vannak, és bízunk abban, hogy szélesítik tevékenységüket".
Orbán Viktor szerint a zsidó közösség Magyarországon aktív, ami jó, de "nem téveszthetjük szem elől, hogy sok zsidó még mindig a múltban él a holokauszt tragédiája miatt". A zsidók elleni inkább jobboldali elnyomás miatt ők természetszerűen liberálisok és a baloldal felé hajlanak. "Időbe fog telni, amire az emberek nem a múltba, hanem előre tekintenek majd" - tette hozzá.
Izrael esetleges EU-tagságára vonatkozóan Orbán azt mondta: "ismervén álláspontjukat az EU vezető államainak, nem hiszem, hogy ez reális lehetőség lenne a közeljövőben, de teoretikusan nem szabad elvetni. Jó a kapcsolat Izraellel, de minden ez ügyben tett lépés viharos vitákat kavar az Unióban, amelyben nagy az ellenállás bármiféle további bővítés tekintetében.
Az anyagi nehézségek az embereket sokkal óvatosabbá tették és a politikusoknak alkalmazkodniuk kell nemzeteik elvárásaihoz. Ezért a következő években nem sok szó esik majd az Unió bővítéséről, amit Orbán sajnál. "Azon munkálkodom majd, hogy ezt a hozzáállást megváltoztassam, de az általános vélemény szemben áll az enyémmel" - mondta a kormányfő.
(MTI nyomán)
További kapcsolódó anyagok: