A Zorba, a görög filmzenéjének szerzője nem most mondta ki először az igazságot az érinthetetlenekről, mindamellett a napokban az egyik görög televíziós állomásnak nyilatkozva ismét magára vonta a kiválsztottak haragját. Talán a 86 esztendős világhírű zeneszerző úgy gondolja, immár nincsen sok vesztenivalója. Theodorakisz az interjúban ugyanis antiszemitának és anticionistának nyilvánította magát.



Mikisz Theodorakisz, aki hazájában nemzeti hősnek számít, többek között a következő hajmeresztő kijelentéseket tette: „Minden fontos esemény, ami manapság történik a világban, valamiképpen kapcsolatban áll a cionizmussal… Az amerikai zsidók a világgazdasági válság előidézői, amely Görögországot is oly súlyosan érintette.” Az interjú során Theodorakisz beismerte, hogy ő bizony „antiszemita”, habár, mint mondta, azért „szereti a zsidókat”.

A neves görög zeneszerző egyébként 60 esztendőn keresztül tagja volt a Görög Kommunista Pártnak, és lelkes támogatója volt Izrael államnak is (1990-1992 között tárca nélküli miniszter volt, 1992-től a Görög Állami Rádió és TV vezérigazgatója). Idővel azonban megváltozott a véleménye, és egyre több kritikus megjegyzéssel illette a cionistákat. 2003-ban a helyzet odáig fajult, hogy a zsidókat „minden rossz kútfejének” nevezte. A görögországi zsidó közösség persze tiltakozott a kijelentés ellen, Theodorakisz pedig bocsánatot kért, mondván, ő csak Izrael vezetésére gondolt. A jelek szerint azonban a zeneszerző javíthatatlan.

Theodorakisz arról is beszélt, hogy véleménye szerint Papandreu miniszterelnöknek nem lett volna szabad találkozni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a zsidó állam haderejének a Gázai övezetben és Libanonban elkövetett háborús bűncselekményei miatt. A világhírű zeneszerző továbbá figyelmeztette honfitársait arra, hogy hazája veszélyben van, mivel rövidesen cionista találkozó lesz Görögországban. Való igaz, amerikai zsidó szervezetek vezetői rövidesen Görögországba érkeznek, ahol is iránymutatással szolgálnak a tévútra tévedt görög nép számára...

Perge Ottó
– JTA nyomán