Egyesek által "kínosnak", mások által "vércikinek" nevezett, csaknem kétórás frakcióülésen faggatták a Fidesz képviselői múlt héten a kultúráért felelős államtitkárt. Szőcs Gézával nemcsak a frakció, de saját, minisztériumi kollégái és a jobboldali értelmiség is elégedetlen, a miniszterelnök bizalma azonban töretlen iránta, így egyelőre nincs veszélyben a pozíciója. A kulturális államtitkár szerint a nehezen mozduló minisztériumi apparátus korlátozza abban, hogy érdemi lépéseket vigyen véghez a területen - írja az Origó.

Szőcs megnyitja a Faludy-kiállítást

Kisebb konfliktus alakult ki a kormánypárti képviselők, illetve Szőcs Gáza kultúráért felelős államtitkár között a Fidesz múlt keddi frakcióülésén, ahol eddigi tevékenységéről hallgatták meg az államtitkárt. Az ülés több résztvevője az Origónak azt mondta: a meghallgatást régóta tervezték, a képviselők egyebek mellett arról akarták faggatni Szőcsöt, hogy az államtitkár miért véd meg olyan, a "kormánypártok számára vállalhatatlan embereket", mint például Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója.
"Roppant kínos például, amikor a Jobbik interpellál Alföldi leváltása ügyében. Ilyenkor nyilván - mi mást tehetnénk - megszavazzuk az államtitkár válaszát, hogy Alföldi a helyén marad, aztán hazamegyek, és szétszednek a helyi Fideszben, hogy hogy érthettünk egyet ilyen válasszal, és hogy fogadhattuk el" - mondta a frakcióülés után egy fideszes képviselő, aki szerint Szőcs Géza az ülésen nem is adott érdemi választ sem erre, sem a hozzá érkező egyéb felvetésekre.
"Vérciki volt" - mondta a meghallgatásról egy másik frakciótag, egy harmadik megkérdezett mindezt megerősítve pedig azt mondta, hogy a frakció és az államtitkár végig elbeszélt egymás mellett: míg a kormánypárti képviselők konkrétumokra voltak kíváncsiak, például, hogy milyen konkrét lépéseket tervez a kultúráért az államtitkár, Szőcs a világban uralkodó szellemi tendenciákról és a kultúra feladatairól beszélt.
A személyével kapcsolatos bírálatokról a lap megkérdezte magát a kulturális államtitkárt is, aki tételesen cáfolta a képviselők és a minisztériumi források állításait. A fideszes képviselők felvetésére, miszerint a frakcióülésen nem válaszolt konkrétan a neki feltett kérdésekre, Szőcs Géza azt mondta: azokra a kérdésekre nem válaszolt, amelyekben a képviselők pénzügyi természetű kérdéseket vetettek fel egy-egy intézménnyel kapcsolatban. "Nem pénzügyi államtitkár vagyok ugyanis, és nem én döntök ezekben az ügyekben. Fölöttem van még egy miniszter, és több más miniszterrel is egyeztetni kell" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a frakcióülésen a képviselőcsoportot vezető Lázár János felkérésére tartott előadást a magyar kultúrpolitika helyzetéről.
Kezdettől fogva nem szeretik - de éppen a kevés normális megnyilatkozása miatt
Az egyik képviselő szerint a frakció és az államtitkár közti konfliktus nem új, Szőcs megítélése ugyanis szinte kezdettől fogva negatív a frakcióban, nem kis részben az államtitkár botrányos vagy kínos nyilatkozatai miatt.
Tavaly májusban például még a Fideszben is megütközést váltott ki, amikor Szőcs egy rendezvényen arról beszélt, hogy "egy néhány fős genetikai kutatócsoportnak föl kellene térképeznie a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően vérségi kapcsolatba került". Már államtitkárként, tavaly júniusban egy Magyar Nemzetnek adott interjújában Szőcs arról beszélt, kezdeményezni fogja, hogy a giccset és a pornót szigorú adóval sújtsa a kormány, a befolyt pénzből pedig a magaskultúrát támogatná.
"Nem ismeri a magyarországi viszonyokat, nincs tisztában az intézményrendszer és a finanszírozás működésével. Nem hogy nem ápol, de nem is keresi a kapcsolatot a szférához tartozó intézmények vezetőivel, sőt, a saját államtitkársága vezetőivel sem" - sorolta az Origónak az államtitkárral kapcsolatos szakmai aggályait egy a kulturális területre, így az államtitkár munkásságára is rálátó kormánypárti képviselő, aki szerint Szőcsnek a körülötte dolgozókkal, köztük a tárca parlamenti és közigazgatási államtitkárával is "híresen rossz" a kapcsolata.
Nem ismeri a struktúrát
Egy Szőcs környezetében dolgozó, az iméntieket megerősítő minisztériumi forrás szerint "nehéz konfliktusai" voltak az államtitkárnak januárban távozott kulturális helyettesével, Kálnoki-Gyöngyössy Mártonnal is, a viták és feszültségek pedig többek egybehangzó állítása szerint arra vezethetők vissza, hogy a politikus "egyszerűen nem működik államtitkárként".
"Ez a terep nemcsak a szimbolikus politizálásé, hanem igazgatásilag is vinni kell az ügyeket, intézményfenntartóként fellépni, támogatásokról tárgyalni, de Géza ennek a legkevésbé sem tesz eleget, mert nincs is képben az egész rendszerrel. Elodázhatatlan, strukturális átalakítások kellenének az ágazat majd mindenen területén, de hogy vezényelhetne strukturális átalakításokat, aki nem is ismeri a struktúrát?" - sorolta az államtitkárral kapcsolatos belső bírálatokat a minisztériumi forrás, de hasonló hiányosságra panaszkodott egy másik, a terület működésére rálátó kormánypárti politikus is.
"Nem lehet vele törvényjavaslatokról vagy előirányzatokról beszélni, mert fogalma sincs, hogy mi az. Halvány gőze nincs, hogy zajlanak a folyamatok, például egy fesztivál támogatása, és olyan szimpla kérdésekre nem tudja a választ, mint hogy hány milliárd forint kell egy évben például a színházak vagy közgyűjtemények fenntartására. Azért ilyesmik csak kellene hogy befolyásoljanak egy államtitkárt a döntésekben, nem?" - háborgott a politikus, aki szerint a gördülékeny munkát nehezíti Szőcs "igen nehéz, bizánci természete is".
"Minimálisan sem veszi figyelembe, hogy egy csapat vagyunk, vagy hogy szolidárisnak illene lennünk egymáshoz" - tette hozzá az illető. Az állítás ráadásul nemcsak a minisztériumon belül igaz az államtitkárra: Szőcs még csak a poszt várományosa volt például múlt év májusában, amikor levélben tiltakozott Orbán Viktornál és aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy a külföldi magyar kulturális intézeteket felügyelő Balassi Intézet hozzá, és ne a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcához kerüljön.
Az államtitkár az Origónak valótlannak nevezte azt az állítást is, miszerint nincs tisztában az intézményrendszer működésével. "Tény és való, hogy rendszerszerűen csak az utóbbi 1-2 évben kezdtem feltérképezni a magyar intézményrendszer működését. A színházak, zenekarok működésével azonban már nemcsak tisztában vagyok, de jó részük problémáit testközelből is ismerem, és volt alkalmam megismerni számos múzeum és általában a nagy közgyűjtemények működését is" - mondta az államtitkár.
Szintén valótlannak nevezte Szőcs Géza a képviselők azon felvetését, hogy nincs koncepciója a terület megreformálására. "A frakcióülésen is elmondtam, hogy a digitális, vagy ha úgy tetszik, posztgutenberg-korszak paradigmaváltást követel a kultúrában is" - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy ha bürokratikus akadályok nem tették volna lehetetlenné, már meg is kezdődtek volna ezek az átalakítások. "Majdnem béna állapotban dolgozunk. Egy kívülálló persze joggal kérdi, hogy miért nem történik semmi, de bárki lenne itt a helyemben, ilyen hátráltató erők mellett nem tudott volna többet tenni" - tette hozzá.
"Miniszterektől kellene megszabadulni"
Az államtitkár nemrégiben a miniszterelnök elszámoltatási biztosának szólt be, "boszorkányüldözésnek nevezve" Budai Gyulának a Filozófiai Intézetnél indított vizsgálatait, a Mozgó Világnak adott múltheti interjújában pedig gyakorlatilag a teljes frakcióval és jó pár kormánytaggal is nyíltan szembehelyezkedett.
"A legtöbb súrlódásom a sajátjaimmal adódik. Amint felröppent, hogy én vagyok a kultuszminiszteri poszt várományosa, azonnal elkezdődött a gyűlölködés, a mocskolódás, a gáncs, az ármány. Ami nem a túloldalról indult, hisz riválisaim a Fideszben keresendők. Nem csoda, hogy olykor óhatatlanul is indulattal írok némelyikről" - mondta például kormánypárti képviselőkről, saját, kormányon belüli helyzetéről pedig úgy fogalmazott: "a kormányzat és a kormányzat mögött álló erőtér megkerülhetetlen figurájának számítok. De mint miniszter, mint államtitkár, nem tartozom az erős kormánytagok közé. (...) A szó klasszikus államigazgatási értelmében a tárcám gyenge minisztérium. Tudomásul veszem, hogy a fontos politikai feladatok megvalósítása, az ezekhez kapcsolódó kérdések ma Fellegi, Navracsics és Pintér között dőlnek el", majd a munkáját szerinte hátráltató lassú apparátus kapcsán azt is kijelentette, hogy "miniszterektől kellene megszabadulni."
Hangsúlyos, a frakció mellett a minisztériumon belül is "akut" kifogás Szőccsel szemben az államtitkárságot jól is ismerő forrás szerint az is, hogy nem vitte véghez az elvárt személycseréket: nemcsak a Nemzeti Színházat vezető Alföldi Róbertet hagyta a helyén, de például a Nemzeti Galéria főigazgatóját, Csák Ferencet is. Nagy port kavart viszont, amikor pályáztatás nélkül, egyszerű kinevezéssel tette a Műcsarnok igazgatójává a korábban a debreceni Modemet irányító Gulyás Gábort.
A szakmai aggályok mellett a megkérdezettek mindegyike említett olyan esetet is, amikor az államtitkárnak a viselkedése hozta kínos helyzetbe az aktuálisan vele lévőket: elaludt már például egy párizsi intézményvezetőkkel közös díszvacsorán, európai parlamenti tárgyaláson és a vatikáni-magyar vegyes bizottság ülésén is. Az államtitkár az Origónak valósnak nevezte ezeket az állításokat. Erről a Mozgó Világnak adott interjúban is beszélt. "Én nem tartom ezt kínosnak. Arról van szó, hogy végsőkig lecsökkentett apparátussal kell végrehajtanom a feladataimat, ami nagyon sok időt és energiát igényel. Ezt a saját pihenőidőmből veszem el, vagyis a saját erőimnek végletekig való kihasználása eredményez ilyen helyzeteket, amiket vállalok egyébként, nem szégyellek" - mondta.
Az intő jelek ellenére is megingathatatlan
Mindezek ellenére sem a kormányzati szereplők, sem a frakciótagok szerint nem várható, hogy elmozdítanák Szőcsöt a posztjáról.
"Egy párszor már egyedül és másokkal együtt szóvá tettem a miniszterelnöknél, hogy a "Géza gáz", de nem történt semmi" - mondta az államtitkár szerinte megingathatatlan helyzetéről a lapnak egy magas kormányzati tisztséget is betöltő fideszes politikus, aki arra emlékeztetett, hogy már Szőcs kinevezése előtt is voltak "intő jelek", de Orbán Viktor akkor sem vette azokat figyelembe. (A miniszterelnök és az államtitkár kapcsolata még a 90-es években vált szorossá, Orbán és családja számos alkalommal vendégeskedett Szőcsnél Erdélyben, az utóbbi időben pedig fordítva: Szőcs gyakori vendég Orbánéknál, és ő írta többek között Lévai Anikó szakácskönyvének előszavát.)
Az egyik ilyen eset volt a kormányzati tisztségviselő szerint, amikor még a 2009-es európai parlamenti választások előtt felröppent a hír, hogy Szőcs Géza is rajta lesz a Fidesz EP-listáján. Amikor a lista ismertetésekor kiderült, hogy mégsincs a neve a jelöltek között, Szőcs úgy reagált, hogy azért nem, mert "nemsokára nagyobb feladat vár rá." "Mindenki fogta a fejét, hogy hogyan lehet ilyet mondani egy évvel a választás és a kormányalakítás előtt" - idézte fel a nyilatkozat Fideszen belüli fogadtatását a politikus, hozzátéve, hogy "riadtan" olvasták később Szőcs azon megnyilvánulásait is, amelyekben már hónapokkal a választások előtt kultuszminiszterként emlegette magát.
Intő jelnek nevezte a minisztériumi vezető Szőcsnek azt a 2009 szeptemberi kötcsei polgári pikniken elhangzott kínos tévesztését is, amelyben a Fidesz kulturális stratégiájának kidolgozásával megbízott költő a több száz fős hallgatóság előtt azt mondta: nagyon örül, hogy a József Attila szülőhelyéhez közeli helyszínen mondhat beszédet (miközben a költő Budapesten született - a szerk.). "Az első sorokban ott ült Csoóri Sándor és a konzervatív értelmiség színe-java, azt hittem, lefordulnak a székről" - idézte fel az esetet a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy már akkor többen szóltak a Fidesz elnökének, hogy "baj lesz".
Bár Szőcs kinevezésétől végül nem állt el Orbán Viktor, a kötcsei baki az Origót informáló minisztériumi vezető állítása szerint szerepet játszott abban, hogy egy erősebb, önálló oktatási-kulturális minisztérium helyett végül a humán ügyeket egybefogó "megaminisztérium" alakult, az így "csak" államtitkárságot kapó kultúra irányítását pedig elválasztották az oktatástól.
Bár Szőcsöt nemcsak kormánytagok és a frakció, de a jobboldali kulturális elit jó része is "régóta fúrja a miniszterelnöknél" a lap forrásai szerint, az Orbán Viktorral és feleségével ápolt jó kapcsolata miatt a költőt egybehangzóan megingathatatlannak látják jelenlegi posztján a megkérdezettek. Utóbbit egyébként a már említett Mozgó Világ-interjúban maga az államtitkár is megerősítette. Saját helyzetéről úgy fogalmazott: "a miniszterelnök irántam való bizalmát töretlennek gondolom. Tudja, mit akarok csinálni, és drukkol nekem".
(Origó nyomán)
Kapcsolódó: