Esterházy Péter nyitotta meg a 82. Ünnepi Könyvhetet Egerben. Az alkalomhoz szokatlan módon a helyszínt rend- és biztonsági őrök vigyázták - írja a Heves Megyei Hírlap.


A magyargyűlölő zsidó arról beszélt, hogy az ünnep fogalma számára a "barátságos nyugalmat jelenti, mellyel a hétköznapjainkra tekinthetünk". Egy Nem kérünk a kultúrmocsokból feliratú transzparensre utalva az író a megjegyezte: abból ő sem kér (saját "művészetét" ő ugyanis a kiválasztottak mércéjével méri, s aszerint nem minősül mocsoknak).



Ma délben a Kuruc.infón megjelent egy cikk, amely szerint Egerbe látogat az Így gondozd a magyarodat! című "használati utasítás" szerzője. A portál szemelvényeket is közölt az 1991-es hangjátékból - emlékeztet az Index - mi pedig örülünk, hogy felhívhattuk olvasóink figyelmét a merényletre. Ugyanakkor meg kell állapítanunk: nemcsak a hallgatóság köreiben nem volt tolongás, a tüntetők sem verték le egymást. Akik viszont felkeltek a fotelből, azok szép munkát végeztek.


A Hírszerző tudósítása szerint nem csak transzparens volt: egy másik férfi ugyanis tiltakozó röplapot osztogatott az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár előterében, ahol Esterházy előadást tartott. Ezen a zsidó Így gondozd a magyarodat című "rádiójátékából" szerepeltek idézetek, és az, hogy ezekkel szerzőjük méltatlanná vált a megnyitóra. Incidens nem történt.


(Képek: Komka Péter - MTI, Gál Gábor - Beol)