2009 novemberében készültek azok a WikiLeaksen olvasható, "bizalmas" minősítésű iratok az amerikai nagykövetségen, amelyek Szegedről, Botka László polgármesterről, a közelgő választásokról és a Jobbikról szólnak.
Botka László polgármestert nagyon népszerű politikusként írják le, akinek többek között kulcsszerepe volt "a romák iskolai deszegrációjában" és a lézerközpont Szegedre hozásában. A közelgő választások kapcsán a WikiLeaks szerint Botka azt mondta: a szocialisták várható veresége után a pártnak alaposan elemeznie kell az okokat, de nincs szükség azonnali vezetőváltásra. A dokumentum szerint Botka abban hitt, hogy az akkori vezetők, akiknek többsége a 60-as éveiben járt, 2012-re helyet ad az új generációnak. "2014-re készen kell lennünk, hogy kihívjuk a Fideszt" – mondta a dokumentum szerint.
A sötétebb oldal című részben a Jobbik térnyerését taglalja az irat: Botka szerint a szegedi egyetem hallgatóinak 30 százaléka szimpatizál a párttal vagy támogatja azt. Az okokat firtató kérdésre azt mondta: "Nézzenek ránk (a szocialista pártra)! Mit képviselünk mi a fiatalságnak? Kapitalizmust, pénzt és hatalmat. Őket a lázadás érdekli."
(Délmagyar)