Az amerikai és a brit hadsereg laboratóriumaiban állítólag olyan biológiai fegyverek kifejlesztésén munkálkodnak, amelyek – genetikai alapon – kizárólag bizonyos népcsoportok tagjaira nézve lennének végzetesek – jelentette ki az iráni Press TV-nek nyilatkozva egy Peter Eyre nevű Közel-Kelet-szakértő.
“Már létre is hoztak egy olyan bombát, amely csakis az afrikai eredetű génekkel rendelkező feketéket gyilkolja meg. Lábra kaptak olyan híresztelések is, melyek szerint a kínaiak számára is kifejlesztik a csak számukra veszélyes fegyvereket” – jelentette ki Peter Eyre közel-keleti ügyekben járatos szakértő. Mint mondta, az ilyen típusú „genetikai bombák” kifejlesztését a brit kormány megbízásából kezdték meg az egykori Rodéziában, majd amikor a gyarmat elnyerte függetlenségét, a munkálatokat Dél-Afrikában folytatták.
Peter Eyre arra is felhívta a figyelmet az interjúban, hogy az amerikai és a brit hadsereg hatalmas mennyiségű biológiai és vegyi fegyverkészlettel rendelkezik. Sőt állítása szerint Washington és London az uralmuk alatt álló csatlós rezsimek egy részét is ellátta a veszedelmes fegyverekkel. “Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az iraki-iráni háború idején vegyi és biológiai fegyvereket juttatott Szaddám Huszein részére… London finanszírozta bizonyos iraki laboratóriumok létrehozását, és segítséget nyújtott a bagdadi rendszer számára a vegyi és biológiai fegyverek kifejlesztésében” – állította Peter Eyre.
Ralph Schoenman amerikai politikai elemző pedig arról beszélt a Press TV-nek adott nyilatkozatában, hogy a Pentagon amerikai laboratóriumokban valóban kifejlesztett bizonyos „genetikai típusú” fegyvereket, melyekből juttatott egyes csatlósainak is. A szakértő ugyanakkor rámutatott: a vegyi fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi megállapodások értelmében a kémiai eredetű készleteket az aláíró államoknak 2007. április 29-ig meg kellett volna semmisíteniük. Az amerikai kormány azonban bejelentette, hogy nem képes betartani a határidőt, és - a megállapodásokban rejlő bizonyos kiskapukat kihasználva - csak 2012-ben tudja teljesíteni a kötelezettségvállalását.
A vegyi és biológiai fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezmények szerint azoknak az államoknak az ügye, amelyek nem tesznek eleget vállalásaiknak, a Biztonsági Tanács elé kerül. „A legcsekélyebb jele sincsen annak, hogy az amerikai hadsereg meglévő vegyi és biológiai fegyvereinek megsemmisítésére készülne, ellenkezőleg, tovább növelik a készleteiket” – jelentette ki Ralph Schoenman.
Perge Ottó - Press TV nyomán