A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen tudósít a néppártiságáért küzdő CSU hétvégi kongresszusáról. A Der Spiegel beszámol a hónap végén sorra kerülő, a kiutasítási szabályok szigorítását célzó népszavazásról.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz.net)
A konzervatív német napilap A félelem, ami már a kétségbeeséssel határos című, müncheni keltezésű cikkében foglalkozik a hétvégi CSU-kongresszussal.
Az eseményen öt órát és három percet foglalkoztak egy témával, a női kvótával, amiről már régen azt feltételezték, hogy múzeumba küldték. Csak két esemény volt olyan fontos, hogy megszakítsa a köldöknézést, a kancellár látogatása és az állítólag identitást teremtő védkötelezettség búcsúztatási ceremóniája. Majd azonnal visszatértek a női kvótára. Odalent, Bajorországban teljesen megőrültek a konzervatívok szent Gráljának önjelölt őrizői csak azért, mert a liberálisokkal együtt kormányoznak? – teszi fel a kérdést a szerző.
Eredetileg a védkötelezettség felfüggesztését kívánták a hétvégi kongresszuson megvitatni. Úgy tervezték, itt kerül sor Horst Seehofer pártelnök és Karl-Theodor Guttenberg védelmi miniszter összecsapására. De olyan intenzíven kampányolt Guttenberg az ügye mellett az elmúlt hónapokban, hogy a meggyőzésre elég volt negyedóra. A szavazáskor csak néhány voks hiányzott az elgondolás százszázalékos támogatásához.
Öt évvel Merkel kancellárrá választása után Seehofer felfedezte, hogy a nők eltűntek a pártból. De leginkább a női szavazók hiányoznak a CSU mögül. Miközben a lakosság több mint fele nő, addig a tagok alig 19 százaléka. A pártelnök megpróbált közvetíteni a bázis és a javaslatot kezdeményező női unió között, amely minden grémium minden választásakor minimum 40 százalékban kívánta szabályozni a női jelöltek számát. Az alapszervezetek lehetetlennek nevezték ezt az elvárást.
A hétvégén a CSU a túléléséért küzdött, egyúttal a párt mély bepillantást is engedett a lelkébe. Attól félnek a keresztényszocialisták, hogy elveszítik néppárti státusukat. Talán ez a félelem, ami már a kétségbeesés határát súrolja, az oka annak a vágyakozó tiszteletnek, amivel az egész CSU a fiatal báró felé fordul. Ebben benne található az a remény is, hogy a vezetésnek magán ne kelljen változtatni, hanem elég legyen egy új vezető személyiséget követni.
A vita során a CSU egyre inkább férfiak elég sötét hálózatának tűnt. Ennek ellenére a kvótajavaslatot meg kellett menteni, hogy a „Gutenbergből kancellár lesz” vita miatt amúgy is meggyengült Seehofer tekintélye ne csorbuljon tovább. Minden hozzászóló azt hangsúlyozta, hogy eredetileg kritikusan viszonyult a tervhez, de a jelenlegi helyzetben egy megoldási javaslatot látnak benne.
Der Spiegel (Spiegel.de)
A baloldali német hírmagazin Kifelé, kifelé, a lényeg, hogy kifelé című cikkében foglalkozik a Svájci Néppárt legfrissebb népszavazási kezdeményezésével. Nemsokára mindenütt látható Svájcban az a fekete bárány, akit célzott rúgással külföldre taszigálnak. Ezzel a motívummal folyatta 2007-ben eredményes kampányát a Svájci Néppárt (SVP). Az ENSZ akkor rasszizmussal vádolta az SVP-t.
Most a jobboldali populisták az úgynevezett kiutasítási kezdeményezésük mellett kampányolnak, miszerint minden bűncselekményt elkövető külföldit azonnal kiutasítanak Svájcból. Így az uniós polgárokat is. A népszavazást november 28-án tartják. Ennek a javaslatnak is jó esélye van, hogy elfogadják a polgárok, amint az tavaly a minaretkezdeményezés esetében is történt. A berni GFS közvéleménykutató-intézet vizsgálata szerint a lakosság 58 százaléka támogatja a tervezett alkotmánymódosítást, míg csupán 36 százalék ellenzi.
A javaslat szerint minden külföldit automatikusan kiutasítanának, miután letöltötte büntetését. Ez nemcsak súlyos bűncselekmények elkövetőire vonatkozna, mint a gyilkosságra, hanem a rablásra és betörésre is. Ezenfelül azoknak is kiutasítással kell számolniuk, akik visszaélnek a jóléti ellátásokkal. Minden bűncselekmény-elkövetőt 5-15 évnyi beutazási tilalommal sújtanának, visszaesők esetében a tilalom 20 évre növekedne. A népszavazást csak hosszú jogviták után engedélyezték, mert a kormány álláspontja szerint ez ugyan nem ellentétes a nemzetközi joggal, de nem áll összhangban a hatályos törvényekkel és az EU-val megkötött szerződésekkel.
(MNO)