Győri Nemzeti Hírlap, 1937. október 21., eredetiben itt
Varsó, okt. 20. MTI. Moszkvai hír szerint a már hónapok óta letartóztatásban levő Kun Béla november 12-án kerül a bíróság elé. A volt magyar bolsevista vezér felett azonban nem a rendes bíróság, hanem a Komintern tanácsa fog ítélkezni.
A bűnpör nagy szenzációnak ígérkezik még a politikai drámákhoz szokott moszkvai körök számára is. Kun Béla ellen ugyanis nem, mint először híre járt spanyolországi útja alkalmával tanúsított Trockij barátsága, hanem a magyar bolsevista forradalom elárulása és Sztalin elleni merénylő szándék miatt emeltek vádat.

Kun Béla a Krími Forradalmi Bizottság élén

Eszerint a Szovjet legfőbb urainak csak nemrégiben jutott tudomására, hogy Kun Béla 1919-ben tárgyalásokat folytatott a magyar ellenforradalmárokkal és a hatalmat annak fejében adta át az őt követő kormánynak, hogy őt szabadon szökni engedik. Erről az „árulás”-ról Sztalin állítólag most napfényre került okmányok alapján csak néhány hónapja szerzett tudomást és a Komintern tanácsában nyilvánosan megbélyegezte Kun Béla 18 év előtti árulását. Kun Béla látva, hogy kiesett a vörös cár kegyéből, összeesküvést szőtt és merényletet tervezett ellene.
A tervet azonban leleplezték. Kun Béla mellett állítólag kegyvesztett lett Dimitrov, a berlini Reichstag felgyújtója is, mert védelmébe vette a magyar bolsevista vezért, aki már 1921-ben és 1923-ban Krímben bebizonyította elvhűségét. Kun Béla ugyanis a krími ellenforradalmi fészekben két évi ott tartózkodása folyamán nem kevesebb, mint harmincötezer embert mészároltatott le, úgy, hogy a „rendcsinálás” óta „krími hóhér” néven ismerték.
(Kuruc.info)