Győri Nemzeti Hírlap, 1937. szeptember 12., eredetiben itt
Testvérlapunk, a Dunántúli Hírlap vasárnapi számában a fönti címmel cikket közöl, amely bizonyára széles körben kelt föltűnést. A cikk elmondja, hogy a helybeli neológ zsinagógában a zsidó ünnepeken hívatásos városi tűzoltók teljesítettek jegyszedői és rendező szolgálatot. Egyenruhában. Ez ellen a város keresztény közönsége nevében erélyesen tiltakoznunk kell. Tudtunkkal a tűzoltótestületnek egyetlen egy zsidó vallású tagja van: a főparancsnok úr. Ne vezényelje ki tehát a főparancsnok úr a szabadnapos keresztény tűzoltókat zsidó hitközségi szolgálatra. Ennyire még nem vagyunk a keresztény Magyarországon. Elvégre talál elég zsidót arra, hogy a székeket tologassák.
Városi hivatásos tűzoltók szolgálata a zsidó templomban
Győri Nemzeti Hírlap, 1937. szeptember 17., eredetiben itt
A város keresztény közönsége körében méltán keltett kínos megütközést az a híradás, amely arról számolt be, hogy a helyi neológ zsinagógában a zsidó ünnepeken hívatásos városi tűzoltók teljesítettek jegyszedői és rendezői szolgálatot, egyenruhában. Ez az eset annál is feltűnőbb, mert köztudomás szerint Győrött a városi hivatásos tűzoltóságnak egyetlen zsidó tagja van csupán: a főparancsnok.
A föltűnő és furcsa eset nyilvánosságra kerülése után a városházán az illetékes helyen azonnal megindították az eljárást az eset hivatalos kivizsgálására. Érdeklődésünkre azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ez az eljárás még nem fejeződött be, az ügy kivizsgálása hivatalosan folyamatban van. Mindenesetre intézkedés történt aziránt, hogy a szerdai zsidó ünnepen már ne teljesíthessenek rendezői és jegyszedői szolgálatot a zsidó templomban hívatásos tűzoltók. Úgyszintén intézkedés történt az iránt is, hogy az eset a jövőben ne ismétlődhessék meg.
A város közönsége kíváncsian várja az eset kivizsgálását. Lehetséges, hogy az elmúlt liberális idők nagyon jellemző csökevénye a hívatásos tűzoltóknak ez a szokatlan szereplése. Mindenesetre furcsa és merész gesztus is a keresztény vezetés alatt álló város egyenruhás hívatásos alkalmazottait esetleges múltbeli szokás alapján ilyen szerepre igénybe venni. Reméljük, hogy a megfelelő erélyes intézkedés nem fog elmaradni.
(Kuruc.info)