Nógrádmegyer - A Gáspár család úgy érzi, jogosan kapott Győzi öccse, Zsolt (32) kegyelmet a köztársasági elnöktől, amikor 1995-ben halálra gázolt egy férfit a faluban. Annyit adakoztak már a faluban, hogy ennyit megérdemeltek. Mint ahogy arról beszámoltunk, 1995. szeptember 24-én Győzike öccse, Zsolt autójával halálra gázolt egy köztiszteletben álló nógrádmegyeri férfit. Az emberölő cigány kb. 180-al repesztett a faluban. Évekkel később Másodfokon is börtönbüntetésre ítélték, az akkori köztársasági elnöktől, Göncz Árpádtól kegyelmet kapott. Ehhez azonban szükség volt a cionista Dávid Ibolya, akkori igazságügyminiszter előterjesztésére is, amely nélkül az elnök nem is dönthet.

Akkoriban nagy port kavart fel az ügy, a faluban nem értették, hogy miért nem kell felelnie Zsoltnak a férfi haláláért. Sokan támadták a Gáspár családot, ám ők úgy védekeztek: igenis megérdemelték az elnöki kegyelmet. Lépten-nyomon azt hangoztatták, hogy rengeteg pénzzel támogatják a szegényeket, adakoznak húsvétkor és karácsonykor is, s emellett nem mehetett el szó nélkül a köztársasági elnök.

Tegnap idősebb Gáspár Győző (58) is nyilatkozott lapunknak fia ügyével kapcsolatban, ám délután visszavonta mondatait.

Egyébként az alkotmány értelmében egyéni kegyelmet a mindenkori köztársasági elnök adhat. Kegyelmi kérelmet a terhelt (tehát az elítélt, eljárási kegyelmi kérelem esetében a vádlott, gyanúsított), a védő (ügyvéd), valamint a terhelt hozzátartozója terjeszthet elő. A köztársasági elnök a döntése során nincs kötve semmilyen feltételhez vagy körülményhez, közvetlenül azonban nem járhat el kegyelmi ügyekben. Az elnöki határozathozatalnak minden esetben feltétele, hogy az igazságügy-miniszter előterjesztést tegyen a köztársasági elnök részére - akkoriban Dávid Ibolya állt az igazságügyi tárca élén, így neki is bele kellett egyeznie Gáspár Zsolt felmentésébe. Az államfő a kegyelmi határozatához - akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad - nem fűz indokolást. A határozat akkor válik érvényessé, ha azt az igazságügy-miniszter utólagosan ellenjegyzi. Az igazságügy-miniszter a kegyelmi döntésre tett javaslatát kizárólag a rendelkezésre álló iratok alapján teszi meg, és a köztársasági elnök is ekképpen hoz döntést. A kérelmező, illetve meghatalmazott védője személyes meghallgatására nem kerülhet sor.

A végzetes baleset egyébként a Nógrád Megyei Hírlap címlapjára is felkerült, s a sors furcsa fintorának köszönhetően ugyanezen a napon a regionális lap éppen Göncz Árpád magyarnándori látogatásáról közöl terjedelmes cikket. Az akkori köztársasági elnök így alig néhány centiméterre szerepel a baleset hírétől.

(blikk.hu kiegészítve)