Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke "rajongóként" szerezte meg annak idején azt a különdíjjal is jutalmazott filmszemlés alkotást, amelyben vízbe fojtanak egy kismacskát. Az állatvédő már a bemutatót követő napon, februárban látta a dokumentumfilmet, azt pedig, hogy csak most rukkolt ki a botránnyal, elfoglaltságával magyarázta a Nap-keltében.

Az Álszent című Alkotás a 38. Magyar Filmszemlén februárban a kísérleti kisjátékfilmek versenyében különdíjat kapott. A filmet Nickolaus Myslicki álnéven az izraelita Toepler Zoltán drámaíró és filmrendező jegyzi, aki maga is elismerte, hogy a jelenet nem trükk, az állat tényleg hosszú kínszenvedések után fulladt meg. A film készítői azt állítják, az állat beteg volt, és másnap úgy is elaltatták volna (tehát beteg állatokat szabad halálra kínozni - a szerk.), a zsűri pedig a műalkotás szerves részeként értékelte a felvételt.

Az állatvédők a reggeli műsorban azt mondták, nem szeretnék, ha a rendező börtönbe menne, erre egyébként az eddigi joggyakorlat szerint nagyon kicsi is az esély, csupán a figyelmet szeretnék felhívni a történtekre, ami szerintük a gyakorlatukban "hétköznapinak" tekinthető. Feljelentésükkel azt szeretnék jelezni, hogy a vágatlan felvételek egy magánemberen kívül senkinek, még a bírálóknak sem tűntek fel, sőt az alkotást még külön is elismerték.

(Híradó)

Kapcsolódó: Kismacskát fojtott meg a zsidó rendező - itt a száma, gratuláljon neki Ön is!