„Nem tudom, vannak-e az önök felmenői között, szerkesztő úr, olyanok, akik találkoztak áldozatként és nem kollégaként az ávó embereivel?”
  
Miért állítja Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság vezetője, hogy a rendőrség ávós módszereket alkalmaz, mikor nem verték le senkinek a veséjét – forszírozta a szélsőséges és magyarellenes Klub Rádió Kontra című műsorában a közszolgálati tévénél is bűnöző cionista Orosz Jozefina.

A Civil Jogász Bizottság és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány az őszi tüntetések után indított alaptalan eljárások megszüntetését és a meghurcoltak kártalanítását szeretné elérni. Közkegyelmet kérnek az igazságtalanul elítélt résztvevőknek, és elvárnák azt is, hogy Gyurcsány Ferenc, aki saját bevallása szerint is tevékenyen részt vett a rendőrök irányításában, kérjen elnézést a történtek miatt.

A Klub Rádión hallható Kontrában Orosz József bevezetésként arra volt kíváncsi, hogy Morvai Krisztinánál mi a siker mérőfoka. Morvai az emberi jogok helyreállítását és a jogsértett emberek kártalanítását tartotta fontosnak, mire a műsorvezető azzal reagált: „Ilyen kevés a boldogság? Ennyi kell hozzá?” A jogásznő válaszképpen utalt arra: az „elég sok”, ha nem vernek össze jogtalanul embereket, vagy ha mégis, akkor ők kártérítést kapnak.

Az interjú alaphangulatát megadó kérdés után Orosz arról kérdezte a jogásznőt, hogy meglátogatta-e a kórházakban a megvert embereket és a sebesült rendőröket. Morvai Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő kórházakban és börtönökben tett látogatásait említette válaszként.

A Magyar Rádió udvarán történtek felidézésénél a műsorvezető az ávós módszerek mibenlétéről érdeklődött hosszasan. (Ismeretes, ide gyűjtötték össze a rendőrök az elfogott tüntetőket, letérdepeltették, összeverték őket és számot írtak a kezükre és a homlokukra.) Orosz egyebek mellett többször is azt tudakolta, leverték-e valakinek a veséjét – így utalva arra, hogy egykor ez volt az ávós verőlegények egyik megszokott módszere – vagy csak brutálisan bántak velük.

Annak ellenére, hogy a közszolgálati MTV-ben is riporterként alkalmazott Orosz többször félbeszakította a jogásznőt, Morvai végül elmondhatta, aggódik, hogy a jelenlegi kormány vissza akarja hozni az ávós módszereket, például azzal, hogy a nyilvánvaló erőszak ellenére példamutatónak tartja a rendőrség módszereit, és a továbbiakban is ilyen fellépést vár el a rendőröktől.

A műsorvezető felvetésére, miszerint beletartozik-e az ávós módszerekbe az, hogy 37 rendőrt is meggyanúsítanak, és már bírói szakaszban is vannak ügyek, a Civil Jogász Bizottság vezetője azzal válaszolt, hogy mindez leginkább a bizottság működésének köszönhető, hiszen így már nem lehetett szőnyeg alá söpörni a történteket. Morvai arra is figyelmeztetett, hogy a liberális sajtó s a magukat liberálisnak tartó politikusok folyamatosan ünnepelték a lovasrendőri rohamot, a kardlapozást és a brutalitást.

Morvai a műsorvezető újabb „ávós” kérdése után még azt is hozzátette, meg fogják akadályozni, hogy visszatérjenek ezek a módszerek. Orosz ennél a témánál egyébként visszakérdezett: „gondolja, hogy ettől vannak álmatlan perceim?”
Morvai szerint a tisztességes újságíróknak kellett, hogy legyenek álmatlan éjszakái az őszi helyzet miatt.

Orosz kérdésére, miszerint biztos, hogy felcsillan az emberek szeme, amikor Morvai a Magyarok Házában vagy az egyetemen kiejti a száján azt, hogy ávós módszer, ávós Magyarország, a jogásznő azt válaszolta, ha elmebetegeknek vagy ávósoknak tartana előadást, akkor biztosan. „Nem tudom, vannak-e az önök felmenői között, szerkesztő úr, olyanok, akik találkoztak áldozatként és nem kollégaként az ávó embereivel?” – dobta vissza a labdát a jogásznő. Orosz azt állította, hogy van.

A műsorvezető felvetésére, miszerint az ávósozás egyfajta kohéziós erő lehet-e, Morvai egy másfajta kohéziót tartott inkább valószínűnek. Azt, ami akkor alakul ki minden jóérzésű emberben, amikor a nép közé lőnek, gumibotoznak és kínoznak embereket.

Végezetül Orosz kitérőnek minősítette az általa központi témává tett ávósozást, és arról érdeklődött, hogy akkor mi is történt a televíziónál. Morvai az Ignácz-jelentést, az MTV-nél történtekről szóló hivatalos vizsgálat eredményét ajánlotta ekkor a műsorvezető figyelmébe s megjegyezte: a televíziót megrohamozók, felgyújtók ellen is büntetőeljárást kell indítani. Ez egy részüknél megtörtént, ám kik azok a rejtéjes, kopasz, kigyúrt alakok, akiket a felvételek ellenére nem sikerül elfogni – tette fel a kérdést.

(MNO korrigálva)