A fővárosi taxisok körében merült fel korábban: kamera beszerelésével tennék biztonságosabbá munkájukat. Az éjjel is látó kamera ugyan drága, de sokan úgy gondolják: megérné a befektetés, sőt az egyik budapesti taxis már üzemeltet autójában a visszapillantó mellé szerelt kamerát. Az általunk megkérdezett miskolci taxisok viszont egyértelműen hatástalannak, sőt értelmetlennek tartanak egy ilyen beruházást. Mint fogalmaztak, ami ellen kellene, nem véd.

Az ellen nem véd

– A héten történt, hogy négy hölgy utast (cigány luvnyát, nem hölgyet - persze eleve hiba őket felvenni - a szerk.) szállítottam a Szondi telep-ről a Lévai irányába és útközben veszekedni kezdtek, hogy ki fizeti az utat, mire úgy tűnt senkinél nincs pénz. (A Szondi telep Miskolc legnagyobb cigánytelepe, azon a környéken még nappal sem életbiztosítás járkálni fehér embernek)

Felszólítottam őket, hogy fizessenek, mire késeléssel fenyegetőztek, ekkor rádión hívtam a kollegáimat és mondtam: hívom a rendőrséget is. Ez hatott, mert mire odaértek a kollegáim kifizették a viteldíjat és elmentek – meséli friss élményét Grudzinski Zsolt taxis.

Van, hogy nem fizetnek

Az még a jó eset, ha a cigánycsürhe kifizeti egyáltalán azt amiért a taxis megoldozott - hallottuk más véleményeket - mert van, hogy  a réti niggerek egyszerűen kiszállnak a taxiból és elmennek. Ez nem annyira gyakori eset, de azért minden taxisnak volt hasonlóból egy csokorra való sztorija.

– Az egyik ilyen emlékezetes esetem, mikor egy női utasom (a gyengébbek kedvéért: ennek identitása sem kérdéses) élénken telefonált egész út alatt, majd a végcélnél letette a telefont és szólt, hogy felmegy pénzért, de itt hagyja a mobilt, hogy higgyek neki: visszajön a pénzel. Mikor elment akkor láttam, hogy egy kibuherált telefont tartok a kezemben... Pedig csak néhány száz forint volt a viteldíj – számolt be Schmidt Károly, aki azt is elmesélte, nem egyszer előfordult vele – főként az Avas délen – hogy ígéri az utas, felszalad a lakásba, de visszajön a viteldíj összegével. Az esetek többségében - mondja - bemennek a lépcsőházba az első ajtón és kimennek hátul, majd haza sétálnak az odébb lévő panelbe. Mit tudok csinálni? – veti fel. (A piaci cigány árusok előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert, úgy látszik nem csak a piacon: "Adja ide a pénzt és akkor hozom az árut, várjon meg itt". Utána persze a pénzzel lelép.)
 

Ezen esetek ellenére is úgy vélik, a kamera nem adná azt a védelmet, amiért megérné befektetni, s lehet, hogy a kamera használata rendes, fizető (vagyis magyar) ügyfeleket rémisztene el. Grudzinski Zsolt úgy fogalmazott: „ha utas lennék én sem örülnék, ha utazás közben felvétel készülne rólam”.

Ötből öt nem pártolja

Összességében öt taxisból öten vélték úgy, nincs értelme a kamerának, pedig előfordulnak néha komolyabb esetek is, mint a nemfizetés. Orosz Viktor taxis mesélte nekünk: egyik kollegájával esett meg, hogy öten akartak beszállni az autóba, amit persze nem szabad, így elutasította őket taxistársa. Erre téglával dobták be a szélvédőjét (a cigányok - a szerk.).

– Akik ("brazilok") ellen beszerelnénk a kamerát, azoknak az embereknek ez nem számítana – vélekedett. – A felvételt, mint bizonyítékot pedig az esetek többségében valószínüleg fel sem használnák. Nem érné meg az idegeskedés, az esetleges jogi procedúra.

Megoldás? Szerinte nincs igazi orvosság erre, egyedül az, hogy a taxisoknak idővel kialakul egyfajta hetedik érzéke.

(boon.hu nyomán)