Határozottan elutasította horvát kormányfő hétfőn, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsoknak Horvátország délkeleti részén keresztül vezető "útvonalat" nyissanak. Zoran Milanovic azt nyilatkozta, hogy az Adria-parti Dubrovnikban nincs és nem is lesz befogadóállomás, ezt garantálja. A "szél és a tenger nemzetének" miniszterelnöke azt kérte az ENSZ-től - merthogy szegény pára szerint a szervezet irányítja a migránsokat -, hogy ne küldön "menekülteket" a déli útvonalon keresztül.

A "szél és a tenger nemzetének" miniszterelnöke
Milanovic szerint azok terjesztik annak hírét, hogy a migránsok Dubrovnik mellett áramolhatnának Horvátországba, akik pánikot akarnak kelteni az országban. A szociáldemokrata miniszterelnök ezzel az ellenzékre, egyebek mellett a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség helyi szervezetére és annak vezetőjére utalt, aki szerinte a választások előtt megpróbált nyugtalanságot kelteni az emberekben.
"Az ENSZ ne küldjön embereket a déli útvonalon keresztül"
Milanovic azt állította: az ENSZ "irányítja ezeket a menekülteket", és azt üzente az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, hogy "ne küldjön embereket a déli útvonalon keresztül".
"Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait: az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van" – mondta a kormányfő.
Sajtóbeszámolók szerint a Prevlaka-félszigeten ugyanakkor előkészületek kezdődtek egy befogadóállomás létrehozására.
Goran Cvjetinovic, Dubrovnik-Neretva megye katasztrófavédelemi igazgatóságának szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott: nem érti Zoran Milanovicot, mert a közművesítésre és építkezésre a Horvátországi Állami Mentési és Védelmi Hivataltól kaptak utasítást, és már múlt pénteken elkezdték a munkálatokat.
Dubrovnik a horvát gazdaság fontos ágának számító adriai idegenforgalom egyik ékköve.
(MTI nyomán)