Több embert is súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt péntek délelőtt és csütörtök éjszaka - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.
Szabó Zita elmondta: az elsődleges orvosi vélemény szerint valamilyen veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt kerültek rövid időn belül eszméletlen állapotba az érintettek.
A megyei rendőr-főkapitányság közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy - az eddigi információk szerint - olyan új, veszélyes szer jelent meg a kábítószer-fogyasztók között, amely rövid időn belül életveszélyes állapotot idézhet elő.
Arra figyelmeztették a lakosságot, hogy tartózkodjon mindennemű kábítószer, illetve pszichoaktív anyag fogyasztásától. Mindenkit arra kértek, hogy figyeljen környezetére, családtagjaira, ismerőseire, és ha bármi gyanúsat tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget.
(MTI)
Frissítés: Kiccsaládi program volt a kristályozás - két állapotos nő is van a "fiatalok" között
Az elmúlt másfél napban hat "fiatalt", köztük két állapotos nőt vittek eszméletlen állapotban kórházba drogtúladagolás miatt. A rendőrök szerint egy rendkívül veszélyes, pszichoaktív anyagot fogyasztottak a fiatalok. Zacher Gábor toxikológus az M1 Híradónak azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben nem volt ilyen súlyos eset Magyarországon.

Bekristályozott átányi cigányok 2015-ből (bővebben a kapcsolódókban)
Az M1 szerint a hat ember együtt drogozott. Meg nem erősített információk szerint orron keresztül vitték be a por alapú, nagyon erős pszichoaktív szintetikus kábítószert, amely nagyon súlyos, életveszélyes tüneteket okozott. Először a kismamák lettek rosszul, folyamatos tudatvesztéssel érkeztek a kórházba, majd követték őket a férfiak is.
A két fiatal nő az intenzív osztályon fekszik, jelenleg is kezelés alatt áll. A "fiatalok" között rokoni kapcsolat van, feltételezhetően mindannyian ismeretlen eredetű, úgynevezett kristály nevű drogot fogyaszthattak.
Végleges toxikológiai eredményt még nem tudunk. A két nőnél, az egyik a 28., a másik a 35. hétben volt, császármetszés is történt - mondta az M1-en Ecseki Tímea, a Hetényi Géza Megyei Kórház ügyeletes orvosa.
A három fiatalembert a sürgősségi osztályon ápolják. Rajtuk kívül volt még egy férfi, akit nagyon súlyos állapotban szállítottak Budapestre, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba. A babákat az M1 információi szerint a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára vitték.
Az M1 tudósítója hozzátette: a specifikus kezelést addig nem tudják megkezdeni, amíg ki nem derül, valójában milyen drogtól lettek rosszul a "fiatalok". A rendőrség a nyomozásra való tekintettel nem ad ki több információt az esetről.
Zacher Gábor toxikológus az M1 Híradónak azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben nem volt ilyen súlyos eset Magyarországon.
2. frissítés: Zacher Gábor: skandalum a magyar kábítószer-történetben, ami Törökszentmiklóson történt
Zacher Gábor toxikológus szerint "skandalum" a magyar kábítószer-történetben, ami Törökszentmiklóson történt, mert nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen, ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is "nagyon rossz általános állapotban vannak".
Zacher Gábor az M1 aktuális csatorna híradójának nyilatkozva péntek este elmondta: a "fiatalok" ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer - fűzte hozzá - önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen. Kifejtette: a túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, és halmozott görcsrohamok.
A toxikológus jelezte: "iszonyú emberi felelőtlenségnek" tartja a két várandós nő részéről, hogy drogot használtak, és ezzel visszaéltek a magzatok életével.
A pszichoaktív szerrel kapcsolatban Ecseki Tímea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa korábban az M1 aktuális csatorna Híradójában elmondta: két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani. A két nőt az intenzív osztályon ápolják. Az újszülötteket Budapestre, az 1-es számú gyermekklinikára vitték.
Zacher Gábor elmondta azt is: lehet, hogy túl tiszta volt az a szer, amelyet a "fiatalok" fogyasztottak. Azt mondta: biztos, hogy valamilyen fantázianéven (a kristályt és a zenét említette) vették a port a drogkereskedőtől, és nem tudták, hogy mi a hatása vagy milyen anyagok kombinációjából áll.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte az MTI-vel, hogy több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt.
3. frissítés: őrizetben egy 39 éves férfi
Őrizetbe vett egy 39 éves helybéli férfit a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a városban történt kábítószer-fogyasztásokkal és megbetegedésekkel kapcsolatban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.
Szabó Zoltán tájékoztatása szerint a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.
4. frissítés: nem biztos, hogy a csecsemők túlélik
Továbbra is az intenzív osztályon ápolják azt a két kismamát, aki négy társával együtt fogyasztott dízájnerdrogot Törökszentmiklóson. Császármetszést kellett végrehajtani náluk, a csecsemők kritikus állapotban vannak. A toxikológus az M1-nek úgy fogalmazott, 30 éves orvosi pályája alatt még nem találkozott ilyen súlyos felelőtlenséggel.
Példátlan, hogy egy ilyen súlyos, tömeges túladagolás egyszerre két várandós nőt is érintsen - hangsúlyozta a szakember a műsorban, hozzátéve: még nem biztos, hogy a csecsemők túlélik, hiszen jelenleg kritikus állapotban vannak. (Az egyik kismama a várandóság 38., míg a másik 31-32. hétében volt.) A toxikológus megjegyezte, ilyen esetben az újszülöttet minél hamarabb ki kell venni az anyaméhből, mert a méhlepényen keresztül drámaian hat rájuk a kábítószer.
Többféle szerről van szó, kettő amfetaminszármazék volt, míg a harmadik egy szintetikus marihuánaszármazék, azaz biofű - magyarázta Zacher Gábor. Ez utóbbi tavaly már okozott halálesetet Debrecenben – tette hozzá. Megjegyezte, hogy ennek a biofűnek a hatása jóval erősebb a marihuánánál, annak nagyjából 30-szorosa. Az első kettő szerről annyit mondott a toxikológus, már régóta ismertek, szerepelnek a kábítószerlistán, azaz két év börtönbüntetés járhat miatta, de úgy tűnik, a törvények dacára mégis élnek vele a fiatalok. Ez a három szer együtt a penta-kristály, amelynek hatásait nemcsak a felhasználók, hanem maguk az eladók sem ismerik. Mintha orosz rulettet játszanának - fogalmazott.
Zacher Gábor szerint egy ilyen eset a kismamáknál büntetőjogi következményekkel jár, kiskorú veszélyeztetése miatt. Ezt a szert alapvetően a fiatalok használják - tette hozzá. (A várandós anyukák fiatalok voltak, az egyik 18 éves.) A szakértő szerint az ilyen anya meg sem érdemli a gyereket. Hiszen hányan vannak, akik a fél karukat adnák egy gyerekért, mert nekik nem lehet - tette hozzá.
A szakember a műsorban hangsúlyozta azt is: nem annyira az eladókon, inkább a vásárlókon múlik, hogy működik-e a kábítószerüzlet. Hiába fogják el a "dílert", amíg van kereslet, addig jön helyette másik, a vásárlói oldalon van szükség értékrendváltozásra, hogy "merjenek jó döntést hozni" az emberek - hangsúlyozta Zacher Gábor az M1 esti műsorában.
(Híradó - MTI nyomán)
Kapcsolódó: