A zürichi napilap Hazámban idegen vagyok címmel készített interjút a Svájcban felolvasó körúton tartózkodó magyargyűlölő Imre Kertesszel.

A Berlinben élő írót az olyan események, mint a külföldiek végigkergetése egy keletnémet kisvároson, nem zavarják – fogalmaz a svájci lap. Arra a kérdésre, mi az oka, hogy a diktatúra alól történő felszabadulás után sem volt képes gyökeret verni Magyarországon, a zsidó így válaszol: „A rendszerváltást követően rövid ideig flörtölt egymással az értelmiség és a nép. Időközben azonban csak a fejemet rázom: Nagy-Magyarországról álmodnak, létrehoznak egyfajta polgárőrséget és konzervatív álláspontokról beszélnek olyan esetekben is, mely nem igazi konzervatív álláspont.

Kertesz szerint az EU-tagság ezen a szűklátókörű gondolkodáson sem fog rövid távon változtatni. S mégis, ez az egyetlen hosszú távú lehetőség e korlátoltság felszámolására - vélekedett az író, majd hozzátette: A demokrácia sajnos azt is jelenti, hogy egy nép csökkenti saját színvonalát, s Magyarországon hiányzik a demokratikus hagyomány.

A kisembereknek sohasem volt szava az országban, az első földreformra a második világháború után került sor. Cinikusan megfogalmazva: csoda, hogy ennyi közös hülyeségből az értelmiségnél az ész ilyen gazdaságsága nőtt ki! Ezek az értelmiségiek mindig megpróbálták a népet nevelni, de ez igen nehéz - tette hozzá Kertész. Az interjú végén arra a kérdésre „De azért maga hazafi?” Kertész úgy válaszolt: „Igen, ez így van.”

(Tagesanzeiger - MNO)