Hargitay András lett a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya.
A Magyar Úszó Szövetség a sportág első magyar világbajnokát nevezi ki a Kiss László lemondásával megüresedett posztra - derült ki a hétfői elnökségi ülését követően. Hargitay Andrásnak ez a második megbízatása kapitányként, 1984 és 1988 között már irányította a válogatottat. Az új szövetségi kapitány segítői Sós Csaba és Wladár Sándor lesznek - írta közleményében a szövetség.
"A legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni a versenyzőknek és edzőknek. Ez a feladat hihetetlen felelősség, különösen most, az olimpia évében, egy hónappal az Európa-bajnokság előtt. A célom az, hogy az edzőbizottsággal együtt, velük egyetértésben vezessem a válogatottat" - idézte a közlemény Hargitay Andrást, aki azt szeretné, ha lenyugodna a hangulat, "az ugyanis senkinek nem lenne jó, ha léket vágnának a magyar úszósporton."

"Az elmúlt években sikert sikerre halmoztak a versenyzőink, sportdiplomáciában is világszínvonalon teljesítünk, nagy versenyek sorát rendezték és rendezik nálunk, az olimpián kiemelkedő eredményességet remélünk az úszóktól - ha most megpróbálják elsüllyeszteni vagy akárcsak lelassítani ezt a hajót, azt nem csak mi érezzük meg, de az egész magyar sport és talán az ország is" - tette hozzá az új szövetségi kapitány.
Az ülésen Gyárfás Tamás elnök beszámolt arról, hogy a sportág mögött álló 21 partner közül eddig 19 jelezte, ezután is támogatják a magyar úszósportot, további két céggel pedig folynak az egyeztetések, de negatív jelzés tőlük sem érkezett. A KÉSZ csoport csütörtökön bejelentette, hogy visszavonja támogatását a MÚSZ-tól, mert megítélése szerint a Kiss László kapitány személye körüli botránnyal a szervezet elveszítette feddhetetlenségét.
Kiss László múlt csütörtökön mondott le úszókapitányi tisztjéről, miután a kedden nyilvánosságra hozott korabeli iratok szerint 1961-ben két társával megerőszakoltak egy nőt, és ezért mindhárman börtönbüntetést kaptak.
A korábbi kapitány három hónapja is lemondott kapitányi tisztségéről, mert szerinte megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján, amikor szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban bírálatokat megfogalmazó versenyzővel, de a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta őt anélkül, hogy szóba állt volna vele.
Akkor a kapitányt pár nap alatt meggyőzték, többek között Orbán Viktor is felhívta telefonon, hogy maradjon.
(MTI - HVG nyomán)