"Zsidó emlékmûvet látogatott meg először a pápa Ausztriában" - ezzel a címmel tettük közzé a cionista Hírszerző honlapján megjelent hírt, már semmin se csodálkozva. Olvasónk azonban felhívta a figyelmet a Vatikáni Rádió magyar nyelvû oldalára, mely szerint XVI. Benedek pápa ausztriai zarándoklatának első állomása a bécsi „Am Hof” téri Mária-oszlop volt. A Kuruc.info utánajárt.
Vertse Márta, a Vatikáni Rádió magyar mûsorának mb. felelős szerkesztője hírportálunkat így tájékoztatta: Adásunkban lépésről lépésre követjük a Szentatya ausztriai látogatásának minden állomását. Azokat a híreket, amelyeket nem talál meg a főlapon, az Apostoli utazások kategóriára kattintva olvashat el. A mi híradásunk felel meg a valóságnak - fejezte ki magát finoman a kamukausztot első helyre emelő kamuval kapcsolatban.

XVI. Benedek pápa ausztriai zarándoklatának első állomása a bécsi „Am Hof” téri Mária-oszlop
A Szentatya délben indult a schwechati repülőtérről a szalézi nővérek bécsi kolostorába, ahol autót váltva folytatta útját az „Am Hof” térre. Itt található a Laenderbank, amely korábban az osztrák főhercegek rezidenciája volt. A tér közepén emelkedik az 1667-ben Carlo Antonio Carlone által készített bronz Mária-oszlop, amely a wernsteini kastély előtt található márványoszlop másolata. Szintén a téren áll a Kilenc Angyali Kórusról elnevezett templom, amely 1662-ben egy tûzvész után épült barokk stílusban. A templom homlokzatán található loggiáról köszöntötte VI. Piusz pápa az összegyûlteket 1782-ben. Teraszáról hirdették ki 1806-ban a Német-Római Császárság, a Római Szent Birodalom megszûnését és Habsburg II. Ferenc lemondását a császári címről. A templomot a horvát közösség templomaként is tartják számon.

XVI. Benedek pápát a térre érkezve a bécsi polgármester fogadta és kísérte be a templomba, ahol egy ezer főből álló kórus éneke várta, majd Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek intézett köszöntőbeszédet hozzá. Az egyes imaszándékok felolvasása után a könyörgés szövegét egy-egy szál virággal együtt átadták a Szentatyának, aki megáldotta a virágokat. A csokrot ezután elhelyezték az Oltáriszentség előtt. Majd sor került XVI. Benedek pápa imájára, az olvasmány után pedig beszédére.

Beszéde végén a jelenlevők elimádkozták a Miatyánkot, majd a Pápa áldást osztott, miközben Mária énekek hangzottak fel. A Szentatya ezután visszatért a templomba, és sor került az Oltáriszentség kihelyezésére és XVI. Benedek adorációjára.

Ezzel a liturgiai eseménnyel kezdődött meg a Pápa máriacelli zarándoklata. A Kilenc Angyali Kórus templomban XVI. Benedek pápa imája nyitotta meg az imavirrasztást és az Oltáriszentség-imádást a szombati ünnep előkészületeként. A fiatalok a pápai látogatás teljes ideje alatt folytatják az imavirrasztást a pápai Mária imádsággal, amelybe bekapcsolódik Ausztria összes plébániai közössége. Az ausztriai pápai út első eseményén jelen voltak az osztrák püspökök, továbbá más országokból származó, de Ausztriában élő hívők csoportjai.
A Szentatya látogatása a bécsi Shoah emlékműnél
XVI. Benedek pápa az „Am Hof” téri Mária-oszloptól a Judenplatz-ra (Zsidó térre) ment, ahol Rachel Whiteread brit mûvész 2000-ben felavatott Shoah emlékmûve található. Az ásatások során ezen a területen – amely a korábbi zsidó gettó volt – felfedeztek egy középkori zsinagógát, és itt áll a Középkori Zsidómúzeum is. A könyvtárat jelképező nagy beton téglatest alakú emlékmû alapzatára körbe bevésték azoknak a koncentrációs táboroknak a neveit, ahol több mint 65 ezer osztrák zsidó vesztette életét 1938-1945 között. A háború előtt kb. 200 ezer tagból álló virágzó zsidó közösség élt Ausztriában, amelynek száma mára 10 ezerre csökkent.

A Szentatya 13.45-kor érkezett a Judenplatz-ra, ahol Chaim Eisenberg, bécsi főrabbi és az ausztriai zsidó közösség elnöke fogadta. A Pápa néhány perces néma imával emlékezett a Shoah áldozatira, majd az apostoli nunciatúrára indult.

(Vatikáni Rádió)