Az MSZP országos választmányának elnöke szerint a szocialisták nélkül nincs és nem is lesz kormányváltás Magyarországon. Gyurcsány Ferenc egy budapesti szállodában volt nagyon demokrata és nagyon köztársasági.
Hiller István szombaton Kaposváron, a párt országos választmányi ülésén hangsúlyozta: az MSZP a demokratikus ellenzék legnagyobb és legszervezettebb ereje, csak vele képzelhető el a jelenlegi hatalom leváltása. “Aki ennek az ellenkezőjét állítja, legyen jószándékú naiv, vagy előre spekuláló, az Orbán-kormányt erősíti” – tette hozzá.
Az új 4K
A politikus úgy vélte, az 1989. október 23-án kikiáltott harmadik köztársaság halott, intézményeinek leépítésével, lényegi tartalmuk kivonásával cserbenhagyták, ezért eljön a nap, amikor szocialisták sok-sok társukkal együtt létrehozzák a negyedik magyar köztársaságot.
Az önkény hívei vs. demokraták
A Demokratikus Koalíció elnöke az általa demokratikusnak tartott ellenzéki pártok összefogására és egy közös rendszerváltó alternatíva megfogalmazására szólított fel a párt megalakításának ötödik évfordulóján tartott beszédében szombaton.
Gyurcsány Ferenc az egyik budapesti szálloda rendezvénytermében tartott ünnepségen úgy fogalmazott: reméli, hogy a vasárnapi, október 23-i ellenzéki tüntetésről kiderül, ez nemcsak egy pillanatnyi közös színpadi szereplés, hanem valaminek a kezdete.
A volt miniszterelnök kijelentette: ha elfogadják, hogy az önkény és annak hívei állnak szemben a magyar köztársasági eszmével, a demokratikus meggyőződéssel és annak híveivel, akkor a demokraták oldalán kevesebb helye van a versengésnek, mint amekkora kötelezettségük van az együttműködésre.
(MTI nyomán)