Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. A korábbi híradások 16 halálos áldozatról számoltak be, a legutóbbi meg nem erősített információk szerint azonban már 19 a halottak száma. Cikkünk folyamatosan frissül.
A legutóbbi információk szerint 16-an meghaltak egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz olaszországi balesetében, amely péntek éjjel történt egy veronai autópálya-csomópontnál - jelentette szombat reggel az olasz média.
Az ANSA olasz hírügynökség szerint egy Franciaországból hazafelé tartó magyar buszról van szó, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, a baleset pedig kevéssel éjfél előtt történt.
Az olasz mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a jármű villanyoszlopnak ütközött, szétroncsolódott, és kigyulladt a kelet-veronai San Martino Buon Albergo mellett.
A Corriere della Sera című olasz napilap weboldala szerint elsőként hét holttestet emeltek ki a roncsok közül, de hozzátették, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. Az Agi olasz hírügynökség azt írta, hogy a busz francia sofőrje is az áldozatok között van. Három diákot ugyanakkor még továbbra is keresnek.
Zoom
Olasz lapértesülések szerint az úttesten nem volt féknyom, a busz lassítás nélkül csapódhatott az oszlopnak, ami arra is utalhat, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett vezetés közben.
Az ANSA és a Corriere della Serra szerint 16-ra emelkedett az áldozatok száma, és 39-en kerültek kórházba, közülük tíz sérült állapota súlyos.
A helyszínen egész éjszaka közlekedési rendőrök, tűzoltók és mentők dolgoztak.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a M1 televíziónak szombat reggel azt mondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd a védőfalnak csapódott.
A hivatalos adatok szerint 54 utas - köztük felnőtt kísérők - és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból - tette hozzá. "Azt kell sajnos mondanom, hogy a helyzet súlyos" - fogalmazott a sajtófőnök.
Az ANSA információi szerint 55-en voltak a járművön.
A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel - három veronai intézménybe vitték a sérülteket -, és próbál minden segítséget megadni. Hozzátette, hogy Milánóból minden munkatársuk Veronába utazik, és a római konzul is elindult oda. "A miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja" - mondta. A Külügyminisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.
Zoom
Amíg nem rendelkezik a külügyminisztérium biztos adatokkal a sérültek és az áldozatok számát tekintve, illetve végleges névlistával sem rendelkezik, addig – mivel nem szeretnék a pánikot fokozni – nem tudnak részletes információkkal szolgálni – mondta Menczer Tamás 8 óra előtt kevéssel az M1-en.
Hozzátette: vannak súlyos és könnyebb sérültek, illetve olyan gyerekek is, akik egyáltalán nem sérültek meg.
Sárközi Júlia, a köztelevízió római tudósítója úgy tudja a 39 sérült közül akiket lehet, már ma kiengednek a kórházból. Akik nem sérültek meg, azokat egy szállodában helyezték el.
A baleset oka egyelőre nem tudható, de a külügynek vannak olyan információi, miszerint az olasz hatóságok nem találtak féknyomokat.
A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak a buszon
Az Index.hu két olvasója is azt írja, hogy a budapesti Szinyei gimnázium sítáborának csoportja utazott a buszon. Egyiküknek a testvére, a másiknak a lánya ült a buszon, és mindketten azt írták, hogy a hozzátartozójuk a túlélők között van. „A baleset után a húgom hívott egy utastársa telefonjáról, mindenük a buszon maradt, ő például mezítláb üldögél a veronai rendőrségen” – írta az olvasó. Egy másik Facebook-kommentben erősítette meg, hogy a Szinyei diákjairól van szó. Az MNO érdeklődött az iskolánál is, ahol megerősítették a hírt, az igazgató épp telefonon beszélt a külügyminiszterrel. Mint megtudtuk, az iskola által szervezett sítáborban mintegy hatvanan vettek részt.
Tizenhatan nem tudtak időben lemenkülni a  járműről, a lángokban lelték halálukat
Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül – közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti.
Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet. Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.
A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.
A franciaországi sítáborból hazafelé tartó busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően már véglegesnek tekinthető – tette hozzá a tűzoltóság. Közlésük szerint 36 sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba vitték.
A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá. A balesetben az egyik – francia – sofőr is életét vesztette.
Az M1 információi szerint a külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A köztelevízió több stábja is elindult Veronába.
Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótájékoztatót tart az ügyben.
Részvétét nyilvánította a Jobbik
Megrendítő a magyar diákokat szállító autóbusz olaszországi tragédiája, ezért a Jobbik őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt fiatalok családjai, hozzátartozói, barátai felé, egyúttal mielőbbi felépülést kíván a baleset sérültjeinek - írják közleményükben.
Szijjártó: teljes a sérültek listája
Sajtótájékoztatón beszélt a Veronánál történt tragikus buszbaleset részleteiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton délelőtt Budapesten. Elmondta: az olasz rendőrség tájékoztatása szerint tizenhatan égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges – tette hozzá.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: a balesete éjfél után néhány perccel történt, Velence és Verona között az A4-es autópályán. A sofőr elvesztette uralmát a jármű fölött, hosszan csúszott a szalagkorlát mellett, majd egy felüljáró pillérének ütközött.
Az autóbusz első felében tűz ütött ki, amely gyorsan elterjedt a buszon.
Tizenhatan égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges – közölte a miniszter.
Egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van a buszbalesetnek – tette hozzá.
Arról is beszámolt: tizenketten nem sérültek meg, őket először az autópályarendőrség egyik ingatlanjába szállítottak, majd Verona polgármesterének közbenjárására egy szállodába vittek. Velük jelenleg is pszichológus foglalkozik.
A külügyminisztérium a budapesti gimnázium igazgatójával és az országos mentőszolgálattal is kapcsolatban áll, az utóbbi vezető orvosa is a helyszínre indult. A Heim Pál gyermekkórház készen áll a hazaérkezők ellátására.
A sérültek listája már teljes, így az érdeklődő szülők tájékoztatást kaphatnak a 00-39/339-62-19-517 telefonszámon – jelezte a miniszter.
„A magyar kormány nevében részvétünket fejezzük ki minden érintettnek. Gyerekekről van szó, ez a legnehezebb, ilyenkor mindenki a sajátjaira gondol. Amit lehet és amit megtehet, azt a magyar kormány megteszi annak érdekében, hogy a családok fájdalmán segíteni tudjon, a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja. Az ország együtt érez azokkal, akiknek most telefonálniuk kell, és akik most Olaszország felé tartanak. Sok erőt kívánunk nekik” – mondta a külügyminiszter.
Az olasz és a lett miniszterelnök részvétét nyilvánította Magyarországnak.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-vel közölte, hogy Paolo Gentiloni, Olaszország miniszterelnöke telefonon fejezte ki együttérzését Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar diákokat szállító busz balesete miatt. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szintén telefonon kondoleált Szijjártó Péternek.
Szijjártó Péter ugyancsak telefonon köszönte meg Massimo Rusticónak, Olaszország budapesti nagykövetének az olasz hatóságok, egészségügyi dolgozók munkáját - tette hozzá a sajtófőnök.
Négy fővárosi kórház teljes kapacitással áll rendelkezésre
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére - mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója szombaton az MTI-nek.
Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.
Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.
Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.
Repülővel indultak el
Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t.
Győrfi Pál, aki szintén tagja a Veronába tartó mentési csoportnak hozzátette: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.
Helyszíni operatív központot alakítanak ki
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szombat délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egészségügyért felelős államtitkár szombaton reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvosigazgatója, valamint Győrfi Pál kommunikációs vezető.
Az egészségügyi államtitkárság közleményében hozzátette: az operatív mentési központtal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetőek az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.
Magyar sofőrök vezették a buszt
Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt - mondta el a járművet adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek.
Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette.
A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá.
Gond lehetett az egyik kerékkel
Álmukban érte a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait a szörnyű buszbaleset az olaszországi autópályán. Tizenhat gyerek meghalt, többen egy tornatanárnak köszönhetik az életüket, aki többször is visszament a lángoló buszba, hogy kimentse őket.
Girolamo Lacquaniti, a veronai közlekedési rendőrség parancsnoka beszélt arról, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudtak kimenekülni az ütközés után azonnal kigyulladt buszból. Mind megégtek. Elmondta azt is, hogy 13 fiatal gyerek menekült meg, hogy kitörték az ablakokat, és azokon keresztül kimásztak a buszból.
Timaffy Judit milánói magyar főkonzul úgy tudja, hogy sokan aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. Nagy volt a pánik az égő buszon.
Egy testnevel tanár azonban nem esett pánikba. Több gyerek életét is ő mentette meg.
Többször visszament a buszba, hogy onnan újabb diákokat hozzon ki, de közben nagyon megégett, kórházba vitték súlyos sérülésekkel.
A hátul ülőknek sikerült kitörniük
A Repubblica szerint az ütközéstől voltak, akik kizuhantak a járműből, mások bent rekedtek a közben tűzre kapó buszban. Azoknak volt szerencséje, akik hátul ültek, nekik sikerült kitörni az üveget, és kiugrani az égő buszból - írja az Index.
A L'Arenának egy olasz szemtanú azt mondta, sokkos állapotba került a baleset látványától. A sérült diákoknak az arra járó autósok segítettek pokrócokkal és ruhákkal, mert sokan egy szál pólóban menekültek ki a buszból.
Az olasz jelentések szerint a buszban talált, megégett holttestek azonosításához DNS-vizsgálat szükséges.
Nem csak diákok utaztak a buszon
A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében - mondta el az intézmény igazgatója szombaton az MTI-nek.
Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.
Az számára is rejtély, miért vezette - az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint - a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta.
Az MTI kérdésére az igazgató közölte azt is, hogy az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az önköltséges táborokat a testnevelő tanárok szervezik. Hozzátette: a gimnázium minden utazásnál köt élet-, baleset- és csomagbiztosítást a résztvevőkre, ami a sérültek ellátására, az érintettek kompenzációjára is kiterjed.
Tóth Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát - különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza.
Beszélt arról is, hogy mint minden más ilyen esetben a szülők, a diákok és a tanárok valószínűleg szerveznek majd megemlékezést, azonban ennek részletei még nem ismertek.
Telefonon beszélt Orbán és Gentiloni
Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak az éjszakai olaszországi buszbaleset miatt, melyben 16-an veszítették életüket - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton az MTI-vel.
Paolo Gentiloni tájékoztatta magyar kollégáját a balesettel kapcsolatban rendelkezésére álló információkról, és arról, hogy az olasz mentőegységek és egészségügyi intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a sérült magyarok lehető legjobb ellátásáért - ismertette a sajtófőnök.
Orbán Viktor megköszönte a tájékoztatást és az olasz hatóságok munkáját. Megkérte partnerét, hogy az olasz és a magyar állami szervek alakítsanak ki szoros együttműködést annak érdekében, hogy tisztázódjanak a tömegkatasztrófa körülményei, illetve az áldozatokat és a sérülteket mihamarabb sikerüljön Magyarországra szállítani - áll a tájékoztatásban.
Fél évig is eltarthat a gyászreakció, fizikai tünetek is jelentkezhetnek
Fontos, hogy az érintett szülők, rokonok, barátok és a túlélők is szakszerű segítséget kapjanak ahhoz, hogy túl tudják tenni magukat a veszteségen, mert egy ilyen sokknak akár fizikai tünetei is lehetnek – ezt mondta szombaton a veronai tragédia kapcsán az M1 hírcsatornán Földi Rita, pszichológus.
Az ilyen jellegű trauma és az abból következő gyász feldolgozása azért borzasztóan nehéz, mert sokkszerű állapotba kerülnek az érintettek - belső gátoltság, némaság, üresség jelenik meg. Az ember folyamatosan tagadja a tragédia megtörténtét, vagyis nem akarja elfogadni a szomorú tényeket – mondta a szakember.
Egy ilyen gyászreakció akár 3-6 hónapig is tarthat – mondta el a szakember, aki reméli, hogy a depresszív állapot elkerülése érdekében mindenki megkapja majd a feldolgozást elősegítő támogatást.
Áder is részvétet nyilvánított
Részvétet nyilvánított Áder János köztársasági elnök szombaton a péntek éjszakai olaszországi busztragédia áldozatai hozzátartozóinak, az államfő szerint az egész ország osztozik a gyászban.
Részvétnyilvánítását a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez.
Áder János mély megrendüléssel értesült a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről. "Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké" - írta.
"A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében" - közölte az államfő.
Áder János megköszönte a mentésben résztvevők, valamint az olasz és a magyar szervek munkáját.
A miskolci kórház is felajánlotta segítségét
Felajánlotta segítségét a veronai buszbaleset égési sérültjeinek ellátására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemei Kórház gyermekegészségügyi központja - közölte az intézmény az MTI-vel szombaton.
A tájékoztatás szerint az országban két olyan központ van, ahol égéssérült gyermekek ellátására szakosodtak, az egyik a budapesti Bethesda, a másik a miskolci megyei kórház gyermekegészségügyi központja.
Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.
Hiába jelzett a kamionsofőr, hogy el fog füstölni a busz
A kamionsofőr megpróbálta jelezni a buszvezetőnek, hogy gond lehet, de az tovább hajtott.
A hatóságok vizsgálják, hogy mi okozhatta a tragédiát. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a hatóságok nem nem találtak féknyomot, így feltételezhető, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett. Az egyik szemtanú szerint azonban a busz már a baleset előtt füstölni kezdett, így lehet, hogy műszaki hiba okozhatta a tragédiát.
A busz pont előttem haladt a bal oldalon. Láttam, hogy sűrű füst és lángok csapnak ki a motorjából. Többször rávillogtam, hogy álljon meg, de 110 kilométer per órával tovább száguldott, majd 10 perccel később a hídnak csapódott.- emlékezett vissza ez a teherautósofőr.
Nagyon várják a túlélők a pszichológusok segítségét
Nagyon várják a péntek éjjeli veronai buszbaleset túlélői a pszichológusi segítséget - jelentette szombat délután a helyszínről a közmédia tudósítója.
Az M1 híradójában a tudósító a Verona külvárosában található szálloda elől jelentkezett, amelyben a baleset túlélői és könnyebb sérültjei kaptak szállást. Elmondta: a diákok a szállodában csoportokban vannak, senki sem marad egyedül. Elkeseredettek, sokan sírnak, egymást vigasztalják.
Zsigmond Attila, akinek lánya a buszon utazott, és úgy tudják, jól van, az M1-nek elmondta: reggel óta tíz gyermek szüleivel vannak a helyszínen. Elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget.
A szálloda térítésmentesen ad nekik szállást. A vizsgálat tart az ügyben, és valószínűleg a szombat éjszakát is ott kell tölteniük – közölte az apa. A közmédia tudósítója beszámolt arról is, hogy a diákokat egyenként hallgatják ki a szállodában vagy a rendőrségen. Sok fiatalnak nincs cipője, ruháikat elvesztették a tűzben. A diákok leginkább információt szeretnének arról, hogy mi lesz most velük, mikor, és hogyan utazhatnak haza.
Elmondta azt is, hogy a gyermekektől származó értesülések szerint a busz a baleset előtt megállt, a sofőrök váltották egymást, tehát nem fáradt sofőr vezetett.
Nyomozást indít a veronai államügyészség
Gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség - közölte szombaton a szervezet.
Az államügyészség tájékoztatása szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.
Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismeretesek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő “tűz” között.
Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást – tette hozzá.
A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtóértekezletén ugyancsak azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok. “Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje” – mondta Girolamo Laquanti.
A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta “a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát”, miszerint – ahogy az ANSA írja – a baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, amelynek később nekicsapódott.
Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.
Az olasz hírügynökség említést tesz az egyik halálos áldozatról, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt a korábbi ütközéstől elszenvedett sérülésekbe.
Ugyancsak az ANSA idézi az egyik tizenhét éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, “majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról (…) ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk”.
Egy diák és egy történelemtanár is életét vesztette a gyerekek mentése közben
Egy tornatanár az égő buszból mentett diákokat, ő túlélte, a hős diák meghalt - írja a HVG.
"Van egy hős diák az áldozatok között"- idézi a Corriere Della Sera Jerome Lacquanitit, a veronai rendőrség vezetőjét. A diák testét az egyik ablak mellett találták meg, kezében a kalapáccsal. A rendőrség vezetője szerint a diák az üveget törte, hogy mások menekülhessenek.
Egy történelemtanár több gyereket is kimentett az Olaszországban oszlopnak ütköző, majd kigyulladt magyar buszról - tudta meg a Lokál. Azt írják, hogy a tanár, K. Béla is meghalt a tűzben.
A diákjai a világ legjobb történelem tanárjaként emlegetik "Béla bácsit", aki a franciaországi sítúrára is elkísérte a Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait. A baleset után több tanítványát is kimentette a tűzből, de végül ő is meghalt. A Lokál szerint a hős tanár elvált, egyetemista fia gyászolja.
Imádtuk Béla bácsit, az öcsémnek is ő tanította a történelmet. Ha a folyosón összefutottam vele, már jobb lett a napom tőle – mondta a Lokálnak egy egykori szinyeis diák. – Béla bácsi nagyon jól felkészült pedagógus volt, szigorú, de emberséges. Olyan kisugárzással, hogy még puskázni sem mertek nála - tette hozzá.
"Béla bácsin" kívül P. Róbert és V. György testnevelő tanár is ott volt a buszon. Utóbbit két gyermeke is elkísérte a sítáborba, a Lokál szerint mindkét fia meghalt.
Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután az MTI-vel.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.
A kormány rendelete szombaton 18 órakor lép hatályba.
Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.
Több érintett család nem várt az államra, maguk keltek útra Olaszországba
Bár az állam azt ígéri, megad minden támogatást, a busztragédiában érintett családok egy része úgy döntött, nem vár, és elindult a katasztrófa helyszínére, erről számolt be a Szinyei Merse Pál Gimnáziumból tudósítónk. Sok Olaszországban élő magyar is felajánlotta segítségét, tolmácsolást, szállást ajánlva a hozzátartozóknak.
Az iskolánál melegedőt alakítottak ki. Sokan érkeznek virággal, mécsessel az épülethez, ismerősök, hozzátartozók várják az újabb információkat. A Magyar Nemzet tudósítója az iskolánál beszélt egy a közösséget jól ismerő asszonnyal, akinek tudomása szerint több érintett hozzátartozót már hivatalosan is tájékoztattak a történtekről.
A diákok is kapcsolatba léptek néhány társukkal, akik beszámoltak nekik a történtekről. Egyikük azt mesélte, álmából riadt, s azt látta, hogy szinte a teljes busz már lángokba borult.
Gotthardt Zsóka klinikai szakpszichológus a Hír TV-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet, nem szabad ilyenkor magukra hagyni a hozzátartozókat, fontos, hogy az érintettek egymással is beszélni tudjanak. Az igazi biztonságérzetet az adná, ha a túlélők minél előbb találkozhatnának családjukkal.
A diákokkal az intézmény pszichológusa foglalkozik. Hétfőn előre tervezett szünnap lesz az iskolában, de kedden várhatóan már megtartják az órákat.
Este érkezik a katasztrófavédelem krízisintervenciós csoportja Veronába
Várhatóan az esti órákban érkezik meg a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, négy tagú krízisintervenciós csoportja Veronába a hajnali buszbaleset sérültjeihez - tette közzé honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A közlés szerint a krízisintervenciós csoport négy tagja kora délután útnak indul Olaszországba. A pszichológusok a tizenhat halálos áldozatot követelő buszbaleset túlélőinek és a diákok hozzátartozóinak nyújtanak segítséget a tragédia feldolgozásában.
Kovács Péter tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem vezető pszichológusa és két munkatársa, valamint egy önkéntes szakember alkotja a csoportot, amely a kora délutáni órákban indult Veronába, és várhatóan az esti órákban érkezik meg.
A magyar konzullal és a már helyszínen lévő pszichológusokkal történő egyeztetés után azonnal megkezdik a munkát: az előzetes tervek szerint a veronai Szent Bonifác kórházban ápolt könnyű sérültek és a hozzátartozók kapnak tőlük segítséget ahhoz, hogy a történteket mielőbb feldolgozhassák.
Mégsem a magyar buszt láthatta füstölni a szlovén kamionos
Egy gondokkal küzdő buszt látott a baleset előtt az olasz autópályán, ám másik járműről lehet szó.
A Corriere Della Serra hírportál új információkat szerzett a szlovén kamionosról, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy rávillogot a magyar diákokat szállító buszra az autópályán, mert futóműgondokra vagy motorproblémákra gyanakodott a jármű mozgásából.
Ám a magyar busz világos (fehér) színű volt, amit ő látott pedig sötét színű - írja a portál, vagyis a sofőr tévedett.
Ez erősítheti a gyanút, hogy elaludt a sofőr a volánnál és ez okozta a szerencsétlenséget. A körülményeket még vizsgálják, tehát továbbra sincs hivatalos oka a balesetnek.
Magyar rendőrszakértők is kiutaznak a helyszínre
Az olasz hatóságok kérésére három tagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba, a veronai buszbaleset helyszínére - közölte honlapján a rendőrség szombaton.
A közlemény szerint a rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni. A magyar rendőrség minden segítséget megad az olasz hatóságoknak a baleset körülményeinek mielőbbi tisztázása érdekében.
A csoport vezetője Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályvezetője. Vele utazik Jámbor István rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályvezetője és Fiore András rendőr százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda olaszul beszélő munkatársa - áll a közleményben.
Hazaengedték a könnyebb sérülteket
A péntek éjjeli Verona környéki buszbaleset könnyebb sérültjeit kiengedték a kórházakból, ők egy szállodában vannak, rajtuk kívül hat súlyos sérültet ápolnak két veronai kórházban - mondta el az M1 szombat esti műsorában Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.
A tudósító elmondta: a Borgo Trento kórházban öt, a Borgo Roma nevűben egy súlyos sérültet ápolnak, ők mindannyian felnőttek.
A könnyebb sérülteket, főleg gyerekeket már kiengedték a Borgo Trentóból, ők csatlakoztak a korábban említett szállodában a baleset többi túlélőjéhez. A kórházigazgató tájékoztatása alapján elmondta azt is, hogy az intézményben ápoltak közül ketten az intenzív osztályon, az idegsebészeten vannak, "őket még nem sikerült azonosítani". Egy férfi és egy nő súlyos égési sérüléseket szerzett, egy embert pedig csuklótörés miatt vittek be.
A Borgo Roma kórházban ápolják azt a tanárt, aki segített a diákoknak kijutni a buszból, neki súlyos agyrázkódása és könyöksérülése van.
A tudósító közölte azt is, hogy a milánói főkonzul és a mentőszolgálat két tagja végigjárta a sérülteket, beszéltek, akivel lehetett, míg a nagykövet ezekben a percekben látogatja meg a kórházban fekvőket.
Major Eszter, az M1 tudósítója a szálloda elől arról számolt be, hogy a diákok sokkos állapotban vannak. A hotelbe csak hozzátartozók mehetnek be, az épület előtt rendőrautók állnak.
A tudósító az egyik könnyebben sérült fiú édesapjának beszámolója alapján elmondta, hogy a baleset bekövetkezésekor a gyerekek aludtak, egy hatalmas csattanásra ébredtek. A szóban forgó fiú a lábával rúgta ki a busz ablakát, az előtte ülő lánynak még segített a menekülésben, kettővel előtte ülő társán azonban már nem tudott segíteni.
A műsorban elhangzott, hogy egyes olasz híradások arra hívják fel a figyelmet, hogy az olasz A4-es autópálya legveszélyesebb szakaszán történt a magyar busztragédia.
Oktatási államtitkár: semmilyen hátrány nem érheti a sérült gyermekeket a tanulmányaik során
Folyamatosan pszichológusok, pszichiáterek segítik a veronai buszbalesetben érintett Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit - nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár újságíróknak szombat este az intézmény épülete előtt.
Palkovics László már délután óta az iskolában tartózkodott. Késő délután Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével, Rétvári Bencével, a tárca parlamenti államtitkárával, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral és Solti Péterrel, a Klebelsberg Központ vezetőjével közösen gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére a fővárosi gimnázium előtt.
Kora este az iskolából távozva Palkovics László újságíróknak azt mondta: egyrészt azon dolgoznak, hogy a bizonytalanságban lévő szülők minél előbb információhoz jussanak. Másrészt hogy segítsék, hogyan dolgozzák fel a gyermekek a történteket. Ennek érdekében az iskolában már szombaton is pszichológusok, pszichiáterek segítettek, ez vasárnap és a jövő héten is így lesz - fejtette ki az államtitkár.
Palkovics László kiemelt fontosságúnak nevezte továbbá, hogy a sérült gyermekeket semmilyen hátrány ne érje a következő időszakban tanulmányaik, akár az érettségi során.
Emellett az államtitkár is felidézte: a szombati kormányrendelet nyomán vasárnap minden iskola igazgatójának levelet küldenek, hogy a hétfői gyásznapon méltóképpen emlékezzenek az áldozatokra.
Az államtitkár a jövőre vonatkozó feladatként arra is kitért, hogy bár balesetek mindig történnek, de minden olyan jogszabályt meg kell hozni, hogy az elkerülhető baleseteket megelőzzék.
Tizenkilencre nőhetett a halálos áldozatok száma
A korábbi hírek szerint 16-an hunytak el a péntek este történt balesetben. Szombat este már 19 halálos áldozatról számoltak be.
Meg nem erősített hírek szerint a korábbi 16-ról 19-re nőtt a veronai buszbalesetben elhunytak száma.
A súlyos sérültek közül ketten vannak életveszélyes állapotban
A veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra - mondta el az M1 szombat esti műsorában Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen.
Csató Gábor hozzátette, hogy a hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra, akár hetekig is a veronai kórházban maradhatnak.
Az OMSZ főigazgatója beszámolt arról is, hogy meglátogatták a könnyebb sérülteket is, akik egy szállodában várják, hogy a hatóságoktól engedélyt kapjanak a hazatérésre.
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója, Sárközy Júlia arról számolt be, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek az egyik veronai kórházban, ahol az olaszországi viszonyokhoz képest is magas a színvonal.
A tudósító közlése szerint a kiégett autóbusz váza délután még a baleset helyszínén volt, az olasz hatóságok ponyvákkal takarták le a roncsot, hogy a későbbi vizsgálatok érdekében védjék az időjárás viszontagságai elől. A helyszínelés befejezése után, az esti órákban a roncsot elszállították. A baleset körülményei továbbra is tisztázatlanok, a körülményeket vizsgálják. Egyelőre nem ismert a busz pontos műszaki állapota és az sem, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.
Sárközy Júlia közlése szerint az olasz sajtóban hősként ünneplik azt a tanárt, aki több gyereket is kimentett a buszból. A tudósító elmondta azt is, hogy a veronai és a környéken élő magyarok egy emberként mozdultak meg a tragédia hírére, rengetegen ajánlottak segítséget. A Római Magyar Akadémián pedig este virrasztást tartanak az áldozatok emlékére.
Kihallgatás után, vasárnap térhetnek haza a könnyebb sérültek
Egyelőre meg nem erősített információk szerint várhatóan vasárnap hazautazhatnak a veronai busztragédia könnyebb sérültjei abból a szállodából, amelyben jelenleg vannak - közölte az M1 esti műsorában Major Eszter, a közmédia helyszíni tudósítója.
Beszámolt arról, hogy az esti órákban folyamatosan érkeztek az olasz rendőrség gépkocsijai a szálloda elé, és elvittek gyerekeket vélhetően kihallgatásra, erről azonban a hatóságok nem közöltek információt.
A szállodában lévő könnyebb sérültek csak akkor térhetnek vissza Magyarországra, ha az olasz hatóságok kihallgatták őket. A tudósító meg nem erősített információkra hivatkozva azt mondta, hogy várhatóan már vasárnap hazatérhetnek a gyerekek.
A szállodában egyébként vannak rendőrök, akik nem engednek be senkit és odafigyelnek arra is, hogy a hatóságok engedélye nélkül egyetlen sérült se hagyhassa el az országot.
Major Eszter hozzátette: az Országos Mentőszolgálat autói a szálloda előtt várakoznak, hogy azokat a gyerekeket, akiknek az állapota igényli, hazaszállítsák. A tudósító megjegyezte, hogy nagyon sok szülő is megérkezett a nap folyamán Veronába, mindannyian az olasz hatóságok engedélyét várják a hazatérésre.
Még mindig nem tudják a baleset okát
A reggeli órákban derül ki, hogy mikor indulhatnak haza az első diákok, a könnyebb sérültek és kísérőik Veronából, a súlyos sérültek egyelőre Veronában maradnak, a következő napokban dől el, hogy őket mikor szállíthatják Magyarországra - mondta el Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója az M1-en vasárnap reggel.
A tudósító beszámolt arról is, hogy a Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap interjút közölt az egyik, súlyos égési sérüléseket szenvedő magyarral, aki elmondta, hogy az autóbusz Milánó térségében megállt egy rövid pihenőre, talán ekkor váltották egymást a sofőrök, de erről egyelőre nincs pontos információ. A férfi elmondta azt is, hogy a háromsávos autópálya jól ki volt világítva, és nem volt nagy a forgalom, a busz utasai közül néhányan aludtak, többségük azonban fenn volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki.
Sárközy Júlia megerősítette, hogy az autóbusz roncsát szombaton elszállították, azt a hatóságok még többször átvizsgálják. Hozzátette, szombaton azért maradt el a rendőrségi sajtótájékoztató, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nincs elég információ a baleset okairól.
Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, a hatóságok lefoglalták az autósztráda videokameráját, és szemtanúkat hallgatnak meg. Köztük egy "szlovák" kamionsofőrt (lehetséges, hogy elírás, korábban következetesen szlovén kamionosról volt szó - szerk.), aki szerint a buszból füst szivárgott.
Veronát és egész Olaszországot megrázta a baleset, nagyon sokan ajánlották fel segítségüket. A tavalyi, spanyolországi buszbalesetben meghalt olasz diákok szülei részvétüket fejezték ki a magyar áldozatok hozzátartozóinak - tette hozzá a tudósító.
Major Eszter az M1 helyszínen lévő tudósítója beszámolt arról, hogy délutántól késő estig, éjfélig hallgatták ki a veronai szállodában lévő gyerekeket. A meghallgatásokat követően adhatják ki az olasz hatóságok az engedélyt hazatérésükhöz. Major Eszter is megerősítette, hogy nagyon sok felajánlás érkezett, ruhákat, cipőt, élelmiszert vittek a gyerekeknek, volt, aki a tolmácsolásban segített, a taxisok pedig a hozzátartozók szállítását ajánlották fel.
Gyászol a dunakeszi Kinizsi Futsal klub is, amelynek egyik utánpótlás tagja is az áldozatok között van. A fiatal sportoló 2011. óta, alakulása óta tagja volt a klubnak.
(Kuruc.info - MTI - Origó - MNO - Híradó - Index - HVG nyomán)
Korábban írtuk: Legkevesebb heten meghaltak egy gyermekeket szállító magyar busz olaszországi balesetében, amely péntek este történt egy veronai autópálya-kijáratnál - jelentette az Agi olasz hírügynökség.
Az olasz média által idézett mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott ,és kigyulladt.
Az Agi hírügynökség szerint a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.
Az M1 információi szerint a magyar Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátusokkal.
(MTI nyomán)