Czigány György, a neves orgona- és zongoramûvész, költő, rádiós és televíziós újságíró 1969 télutóján indította útjára a Ki nyer ma? zenei vetélkedőt. A minden nemzeti, keresztény és magyar értéket fokozatosan kiirtani szándékozó szocionista társulat szeptember végén ezt a mûsort is számûzte a Kossuth rádió hullámhosszáról.


A Ki nyer ma? búcsúadása 2007. szeptember 28-án (Fénykép: Hering József)

Czigány György 1969-ben a Hungária kávéház, az ismét New York palotának nevezett épület galériájában kezdte el a Ki nyer ma? komolyzenei vetélkedőt, s a hétfőtől péntekig megszólaló mûsorban olyan nagy tudású alapító tagok játszottak, mint például az időközben elhunyt Mann Daisy, a Zsülnek is becézett Gyula bácsi, az erdélyi Incze úr, majd később Czárán Endre postamérnök, Magyar Zoli, Hont Pál és Mócza Terézia.

A mûsor később már egy-egy vidéki településen is népszerûsítette a komolyzenét. A Ki nyer mát? a trianoni határokon túli magyarok is annyira kedvelték (jól példázzák ezt az onnan érkező tiltakozó aláírások), hogy sokan rendszeresen átjártak játszani Magyarországra. Czigány György, majd később felváltva Boross Anikó, Boross Attila és az áldott emlékû, felejthetetlen Zsoldos Péter mûsorvezetésének köszönhetően nemzedékek szerették és ismerték meg a komolyzenét.

A Hungária kávéházban a 70-es években kialakult bizonytalan állapotok miatt a zenei mûsor főhadiszállása az Astoria kávéház étterme lett, s a legendás időkben egy-egy déli adás idején még kinn, a Kossuth Lajos utca flaszterján is tolongtak az érdeklődők.

2007. szeptember 28-án a Ki nyer ma? játékosai és a mûsor barátai búcsúadásra gyûltek egybe az Astoria szálló éttermében. Nagyon sokan voltak, s az utcára néző hatalmas ablak alatti asztalka körül ültek a még élő mûsorvezetők, s természetesen Czigány György, a zenei játék megálmodója és valóra váltója.

A Ki nyer ma? ugyanis többé nem hallható a Kossuth rádió hullámhosszán, számûzték a regionális adókra. Magyarán szólva, Budapestről többé nem lesznek adások, a fővárosban senki nem tudja, hol lehet a játékot hallgatni, s természetesen ezzel a határon túli magyarok élvezetét is elvették. A 9725. adás, s közel 39 esztendő után a mûsort elnémították azok, akik fasiszta, fajvédő vehemenciával általában mindent elnémítanak, kiirtanak a tévék és a rádiók mûsoraiból, ami magyar és keresztény, tehát értékhordozó és értékközvetítő.

Mi ez a szép? címen a Magyar Katolikus Rádió fogadta be a számûzött mûsort. Október 1-jétől hétköznapokon hétfőtől péntekig, a 12 óra 30 perces hírek után felváltva Czigány György, Meixner Mihály, Varga F. István és Boross Attila vezeti a régi-új mûsort a Budapest, VI. kerület, Délibáb utca 15. szám alatt.

A Magyar Rádió jelenlegi, SZDSZ-es túlsúlyú vezetését az elmúlt hetekben sokan kérték arra, hogy hogy ne némítsa el a Ki nyer ma? mûsort a Kossuth rádió hullámhosszán, de hiába. A magyargyûlölő társulat ámokfutása folytatódik.

A Ki nyer ma? mûsornak a Kossuth rádióból való számûzése, s általában a Rádió magyarheccelő vezetőségének cselekedetei ellen már két hete aláírásgyûjtés folyik, s eddig több mint hatszázan tiltakoztak határon innen és határon túlról egyaránt.

Hering József

(Kuruc.info)

Kapcsolódó cikkeink:
Elnémult a Ki nyer ma? a Kossuth adón – Írja alá a tiltakozást!
Petíció: Állítsuk meg az ámokfutást a Magyar Rádióban!