Az október 23-ai rendezvények rendőri biztosításáról tájékoztatta Bencze József a nemrég megválasztott Szabó Máté ombudsmant kedden. A főkapitány biztosította az ombudsmant, hogy a rendőrség soha többé nem használ gumilövedéket az esetleges csapaterős megmozdulás során. Emellett szó esett a „gyülekezési kiskátéról” is, mely a lakosság számára is elérhető.

Többek között az október 23-ai rendezvények rendőri biztosításának - a tavaly őszi események tapasztalatai alapján módosított - koncepciójáról tájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitány a nemrég megválasztott Szabó Máté ombudsmant a nála tett látogatásakor - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden.

A tájékoztatás szerint Bencze József hétfőn az állampolgári jogok nemrég megválasztott országgyûlési biztosánál, Szabó Máténál tett látogatást, a találkozón részt vett Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

A főkapitány biztosította az ombudsmant arról, hogy a rendőrségi törvény csak 2008 januárjától hatályos módosítása ellenére a rendőrség nem használ gumilövedéket esetleges csapaterős megmozdulás során. Ez a rendőrség honlapján olvasható gyülekezési kiskátéban is benne van: "Az Rtv. módosításáról szóló 2007. évi XC. törvény 2008. január 1-jétől már nem teszi lehetővé a gumilövedék alkalmazását tömegoszlatás végrehajtása során. A Rendőrség azonban kijelenti, hogy ezen időpontot megelőzően sem alkalmazza a gumilövedéket."

Bencze József a beszélgetés során tájékoztatást adott többek között a schengeni csatlakozás és az integráció folyamatáról, és azokkal kapcsolatban a még rendőrség előtt álló feladatokról. Beszámolt a rendőrség internetes honlapján már elérhető "gyülekezési kiskátéról", és arról, hogy az "igazoltatási kiskáté" is hamarosan megismerhető lesz a lakosság számára. Mindkét gyûjtemény azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok a rendőri intézkedésekkel összefüggő jogaikat és kötelezettségeiket megismerjék, megértsék.

A tárgyalás során kitértek a rendőrség mûködésének nyilvánosságával, illetve a titokszabályozás és a közérdekû adatok kezelésének rendjével összefüggő kérdésekre, valamint a 2008 januárjában megalakuló Független Rendészeti Panasztestület előkészítése érdekében szükséges együttmûködésről.

Megvitatták a sportesemények kapcsán a kitiltás és eltiltás hatálya alatt lévők központi nyilvántartásának lehetőségeit is, és egyetértettek abban, hogy ehhez megfelelő törvényi háttér szükséges.

A főkapitány az ombudsmannak előzetesen ígéretet tett arra, hogy a rendőri oktatás részévé teszi a kisebbségek rendőri kezelésének módszereit és a képzés kialakításába a kisebbségek képviselőit is bevonja.
(MN)