Maróth Miklós a kopt keresztények ellen elkövetett terrortámadás hátterét tárta fel az M1 Ma reggel című műsorában.
Az arab tavasz után szabadult el a fizikai erőszak a keresztények ellen Egyiptomban, melynek eszmei háttere a kilencvenes évek óta létezik – mondta el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára a koptok elleni újabb támadás kapcsán. Maróth Miklós hozzátette: arra még nem volt példa, hogy az egyiptomi iszlamisták saját polgártársaik ellen fordultak volna, eddig turisták kerültek célkeresztjükbe.
A térségben dúló fegyveres konfliktusokba Európa, amit a kereszténységgel azonosítanak, úgy avatkozott be, hogy az az arabságnak rossz. Ez rakódott rá a már meglévő ideológiai ellentétekre, ami az ilyen merényletekhez vezet – húzta alá a szakértő.
„Az iszlám közösség nem ítélte el a támadást, ami nem azt jelenti, hogy helyeslik, de nem lökik ki maguk közül az elkövetőket. A helyzet bonyolultságát mutatja, hogy az államhatalom hagyományosan szemben áll ezekkel az erőkkel” – mondta Maróth Miklós.
Nincs központi tanító hivatala az iszlámnak, ezért mindenki saját magát tekinti az igazi iszlám képviselőjének. Ez a töredezettség figyelhető meg Szíriában is, a csoportok egymás ellen harcolnak, de egy dologban egyetértenek: a keresztényellenesség – húzta alá Maróth Miklós.
(Híradó)
Kapcsolódó: