Kormányalakítási megbízást adott pénteken Alexander van Der Bellen osztrák államfő Sebastian Kurznak, az osztrák választásokon legtöbb szavazott szerzett Osztrák Néppárt elnökének.
Van der Bellen, aki a bécsi Hofburgban tárgyalt az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjével elmondta: szövetségi elnökként figyelni fog arra, hogy Ausztria érdeke álljon a középpontban az új kormány létrejöttekor.
A levélszavazatok feldolgozása után csütörtökön ismertették az október 15-ei választások végeredményét. Ez alapján a konzervatív néppárt győzött a voksok 31,47 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86 százalék) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt. Az ÖVP-nek 62, az SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek pedig 51 mandátuma lesz a 183 tagú parlamentben.
Korábban írtuk: Itt az osztrák parlamenti választás előzetes végeredménye
A várakozásoknak megfelelően a csütörtökön feldolgozott levélszavazatok alig módosították a vasárnap lebonyolított ausztriai parlamenti választás előzetes végeredményét - erről tájékoztatott Wolfgang Sobotka, az osztrák belügyi tárca vezetője késő esti sajtótájékoztatóján.
A belügyminiszter Twitter-oldalán közzétett beszédében külön méltatta a magas, 80 százalékos részvételi arányt.
A végeredmény szerint a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a voksok 31,47 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt. Az ÖVP-nek 62, az SPÖ-nek 52, az FPÖ-nek pedig 51 mandátuma lesz a 183 tagú parlamentben – írja az APA osztrák hírügynökség.
A választás kellemes meglepetése, hogy a Zöldek pártja kiesett a parlamentből, miután 3,8 százalékos eredményével nem érte el a 4 százalékos bejutási küszöböt.
Új pártként bekerült viszont a törvényhozásba a Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája, amely 4,4 százaléknyi szavazatot szerzett, és 8 képviselői helyhez jutott.
Az ötpárti parlamentbe jutott még a Matthias Strolz vezette Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) 5,3 százaléknyi szavazatot szerezve, és 10 képviselője lesz.
A fennmaradó szavazatokat olyan pártok kapták, amelyek nem jutottak be a parlamentbe.
A közel 6,5 millió választásra jogosult közül több százezren szavaztak levélben, ennek összesítése történt meg a nap folyamán.
A köztársasági elnök a választási végeredmény csütörtöki közzététele után várhatóan pénteken bízza meg a konzervatív ÖVP-t vezető Sebastian Kurzot a kormányalakítással. Az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak.
(MTI nyomán)