Bejelentette visszavonulását James D. Watson Nobel-díjas biológus a múlt heti, nagy port kavart megjegyzése miatt, amikor azt nyilatkozta, hogy az afrikai származású emberek intelligenciája alacsonyabb európai társaikénál. 

Watson doktor, aki 1968 óta vezette a Cold Spring Harbor laboratóriumot, tegnap bejelentette visszavonulását a kutatóintézet kancellári posztjáról és annak igazgatótanácsából. A 79 éves professzor bejelentése szerint a döntés már régen esedékes volt, annak körülményeiről azonban korábban egészen más elképzelései voltak - írta a The New York Times.

James D. Watsont 1962-ben megosztott Nobel-díjjal tüntették ki a DNS kettős spirál struktúrájának leírása miatt, később pedig ő vezette azt a Human Genome Project néven futó nemzetközi kutatócsoportot, amely az emberi DNS génállományának teljes feltérképezését tûzte ki célul. A tudós 1968-tól igazgatta a Cold Spring Harbor labort, amelynek elnöki posztját is betöltötte 1994 és 2003 között.

Watson azonban nem a korábbi érdemeihez méltó körülmények között hagyja ott az általa naggyá tett intézményt annak ellenére sem, hogy a labor jelenlegi elnöke közleményében többször kiemelte, Watson saját maga döntött távozásáról. Az igazgatótanács már a múlt héten megfosztotta adminisztratív kötelezettségeitől, és bár közleményük szerint a professzor továbbra is megtarthatja laboratóriumi irodáját és a labor területén felépített házát, a későbbiekben nem dolgozhat az intézményben.

Doktor Watson régóta híres volt a tudományos ortodoxiával szembeszálló közleményeiről és nagy port kavaró megjegyzéseiről. A The Times hasábjain a múlt héten megjelent mondatai azonban túlságosan erősnek bizonyultak a széles körû közvélemény számára. Watson - aki később bocsánatot kért az általa tudományosan megalapozatlannak tett kijelentéséért - azt nyilatkozta, hogy az afrikai származású emberek intelligenciája alacsonyabb európai társaikénál.

A megjegyzést követő lárma során a különböző intézmények sorra mondták vissza a Nobel-díjas biológia professzor teltházas előadásait, a londoni Természettudományi Múzeumtól kezdve a New York-i Rockefeller Universityig, rasszizmussal vádolva Watsont, aki legújabb könyve, a "Hogyan kerüljük el az unalmas embereket: egy tudós élet leckéi" reklámturnéján vett épp részt.

A Rockefeller Egyetemen péntekre meghirdetett rendezvény az intézmény által az idén Lewis Thomas díjban részesített Watson előtti tisztelgés lett volna, amelyet "A dupla spirál" címû, a DNS szerkezetének magyarázatáról szóló könyvéért utólag ítéltek oda, arra hivatkozva, hogy a professzor munkájával áthidalta a laboratóriumi kísérletek megközelíthetetlen világa és a széleskörû közvélemény között tátongó szakadékot.

Watson az incidens ellenére is megkapja majd a díjat és az azzal járó ötezer dollárt, ám az előadást később sem tarthatja meg, hiszen az egyetem fakultásának számos tagja ellenezte, hogy a Nobel-díjas tudós az intézmény területére még egyszer betegye a lábát.

(Napi Online)