Európa nem háborodott fel Auschwitzon, de Guantánamón igen – e szavakkal dorgált meg Tom Lantos egy holland parlamenti delegációt, amért meglátogatták a vitatott fogolytábort. A jövőben inkább kormányzati és parlamenti szolgáltatóként kíván fellépni a német hírszerzés.

Der Standard (derstandard.at)

A külügyi bizottságot vezető demokrata kongresszusi képviselő, Tom Lantos keményen bírált egy holland parlamenti delegációt, amikor meglátogatták a vitatott guantánamói fogolytábort. A washingtoni vitában Lantos azzal bírálta a politikusokat, hogy Európa nem háborodott fel Auschwitzon, de Guantánamón igen. A holland delegáció a tábor bezárását követelte, Guantánamón ugyanis az Egyesült Államok pusztán terrorgyanú alapján, vádemelés nélkül tart fogva személyeket.

-Számomra ez mindent szimbolizál, ami ebben a terror elleni háborúban téves- fogalmazott Peters, a holland zöld párti képviselő.

Der Spiegel (spiegel.de)

A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) hosszú ideje vitatott reformkoncepciója elkészült: a külföldi hírszerzésre specializálódott szervezetet 2009-ben radikálisan átszervezik. Az átalakítás célja a hatékonyabb munka és jobb politikai ellenőrzés. A magazin információi szerint a kancellári hivatal már jelezte hozzájárulását. A múlt héten erről tájékoztatta Thomas de Maizière (CDU), a kancellári hivatalt vezető miniszter az illetékes képviselőket.

-A szolgálat mélyreható változáson fog átesni- nyilatkozta Ernst Uhrlau (SPD), a BND elnöke. A BND reform iránti igényét néhány tisztázatlan külföldi akció – például Irakban – ,valamint újságírók belföldi megfigyelése gerjesztette. Az egyik hiányosságként a 6000 munkatársat számláló szervezet belső információramlásának hiányát emlegették. A BND a jövőben inkább kormányzati és parlamenti szolgáltatóként kíván fellépni. 2012-ig befejeződik a hivatal bajorországi Pullachból Berlinbe költöztetése.

(MNO)