A Batthyány-örökmécses környékéről - az EU jogértelmezése szerint törvénytelenül - előállítottak közt volt három újságíró is. Az ÁVH ugyanis megtiltotta a helyszíni tudósítást, mondván: majd ők elmondják, amit tudni kell.

A Barikád nevû közvédelmi portál így írt: "Tudósítónkat nem tudjuk elérni, telefonja kikapcsolva. Egy olvasónk tájékoztatott bennünket, hogy munkatársunkat is előállították, miközben a tüntetők mellől telefonon diktálta az anyagot, amikor a rendőrök igazoltatták, majd előállították hivatkozva arra, hogy a sajtó munkatársait is felszólították a helyszín elhagyására." Munkatársukat este fél hétkor kapcsolták le, és éjjel fél kettőig tartották fogva a kőbányai terrorkapitányságon.

Az Index tudósítóját, Bogád Zoltánt aggódó édesapjával együtt állították elő, aki nem engedte kicsi (30 év körüli) fiát egyedül ilyen veszélyes munkakörbe. A szélsőliberális portál Zutyu becenevû firkásza így ír élményeiről:

"Beülhettem a mozgó cellába Gonda László és az édesapám mellé. Nekem volt a legjobb, mert az én kezemre már nem jutott gyorsbilincs, így fémet kaptam. Abban legalább egy papírzsebkendőt elő tudtam szedni, a többiek ennyit se tudtak mozogni.

A VII. kerületi rendőrségre mentünk, ahol elsőként hagyhattam el a rabszállítót. 20-25 percre felvittek a fogdába, de ott megtudtam, hogy az ügyeletes tiszt döntése értelmében nem kerülhetek egy cellába a tüntetőkkel, ezért egy három négyzetméteres ügyvédi beszélőhelyiségbe kerültem. Talán azért szabadulhattam onnan olyan hamar, mert megjelent a kapitányságon az Index ügyvédje. Ezután éjfélig - órákig ellenőrzés nélkül - a folyosón kellett ülnöm, aztán amikor meglátogattam a földszinten üldögélő apámat, már két rendőr is vigyázott rám.

Egy embert a mellettem lévő szobában hallgattak meg. Kérdezte az előadó, mégis miért volt ott a be nem jelentett tüntetésen, Azt felelte erre, olyan ritkán mozdulhat ki az öreg, beteg felesége mellől, ez jó alkalomnak tûnt. „De menne hozzá már haza, mi?” – kérdezte az előadó. „Persze, mert tudom, hogy nem evett” – hangzott a válasz. Azért még biztos, ami biztos, a hatvanas férfit visszavitték a fogdába.

„Jogszerû intézkedéssel szembeni engedetlenség” szabálysértésével gyanúsít a rendőrség, állítólag majd postán értesítenek, mi a döntés"
- zárja panaszos beszámolóját a rendőrségen pozitívan diszkriminált zsindexes.

(Index, Barikád, Kuruc.info)

A hvg.hu közleménye: Elfogadhatatlan eljárás - Munkatársunk a kőbányai rendőrség fogdájában

Szombaton délután előállította a rendőrség munkatársunkat, Barcs Miklóst, aki videóra rögzítette jobboldali radikálisok be nem jelentett tüntetését a budapesti Batthyány-örökmécsesnél. A kőbányai kerületi kapitányságon négy órán át kellett állnia étlen-szomjan, családját, illetve ügyvédjét nem értesíthette hollétéről.

Barcs Miklós éppen a Hold utcából akarta elhagyni a Batthyány-örökmécsesnél tartott, be nem jelentett tüntetés színhelyét, amikor a rendőrök feltartóztatták, kameráját elkobozták, mobiltelefonjából az elemet kivetették, azt is elvették, egy rabomobilba bezsuppolták, és hatodmagával a kőbányai kerületi Kapitányságra vitték. Ott az előtérben négy órán keresztül kellett álldogálnia, szék nem volt, vizet nem kapott, majd egy üres cellába helyezték. A cellában egy padon elaludt, majd éjjel egykor ébresztették, két rendőrnő jegyzőkönyvet vett fel, majd közölték, szabálysértést követett el, amiért a rendőrségi felhívás ellenére a tüntetés helyszínén maradt. Ezért 40 ezer forint pénzbírságra ítélik. Hiába magyarázta, hogy mint a hvg.hu munkatársa, csupán munkáját végezte, és az eseményről videót készített. Végre a hajnali órákban elengedték, kameráját és mobilja akkuját visszaszolgáltatták. Feleségét fél órával kiszabadulása előtt a rendőrség értesítette hollétéről, addig családja a legnagyobb bizonytalanságban volt.

(hvg.hu)