Csalás miatt körözték a német hatóságok a "svéd férfit", akit a magyar rendőrök Budapesten elfogtak.
A német társszerv 2018. április végén megkereséssel élt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Célkörözési Alosztálya felé, mert információjuk szerint egy általuk körözött svéd állampolgár Magyarországon tartózkodik. A férfival szemben jelentős értékre elkövetett ingatlanokkal kapcsolatos csalások miatt bocsátottak ki európai elfogatóparancsot.
Zoom
Svéd szál legény (kép: Police.hu)
A KR NNI nyomozói haladéktalanul megkezdték a keresett személy felkutatását és a beszerzett információk alapján 2018. május 10-én a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztály munkatársainak közreműködésével egy VI. kerületi lakásban elfogták a svéd állampolgárt. A rendőrök a férfit előállítását követően őrizetbe vették. Németországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.
A nemzetközi információcserére a Célkörözési Egységek Európai Hálózatának (ENFAST) keretében került sor. A 2010-ben létrejött Európai Uniós rendőri hálózat azt felismerve alakult meg, hogy a határok átjárhatósága a bűnelkövetők számára is lehetőséget nyújthat a hatóságok előli elrejtőzésben. Célja a közvetlen információcsere és együttműködés megteremtése a tagállamok nemzeti célkörözési egységei között.
(Police nyomán)