A világhírű írónő Maya Forstater mellett állt ki, aki azt hangoztatta, hogy az emberek nem változtathatják meg a biológiai nemüket.
A történet ott kezdődött, hogy Maya Forstatert elbocsátották kutatói állásából – a Globális Fejlesztési Központból (Centre for Global Development) –, mert azt hangoztatta, hogy az emberek nem változtathatják meg a biológiai nemüket – írja a comicbook.com. Ezek után a világhírű írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője Twitter-oldalán osztotta meg a véleményét az ügyről.
Zoom
J. K. Rowling liberális és az "LMBTQ emberek" jogainak nagy szószólója, aki büszke arra, hogy buzi karaktereket ír
 
 Rowling azt írta:
Öltözz, ahogy szeretnél.
Hívd magad annak aminek szeretnéd.
Aludj azzal a beleegyező felnőttel, akivel szeretnél.
Éld a számodra legjobb életet békében és biztonságban.
De elbocsájtani egy nőt a munkahelyéről, azért mert azt állítja, hogy nem lehet nemet váltani?
Röviddel a tweet kikerülése után rengeteg reakció érkezett az üzenetre. Sok korábbi Harry Potter-rajongót felháborított az írónő kijelentése: azzal vádolták Rowlingot, hogy transzfób. Többen úgy vélték, hogy Rowling tweetje nyíltan támadja az LMBTQI+ közösséget. Volt aki a Piton professzortól – a Harry Potter könyvek egyik főhőse – kölcsönözött név alatt azt írta, hogy Rowlingnak abba kéne hagyni a tweetelést.
 
Zoom
Maya Forstater
A megvédett hölgytől a zs betűs szó is elhangzott, de nem úgy
A munkaügyi tárgyaláson a bíró "természetesen" Forstater ellen döntött, hiszen a nézőpontja, amely szerint a műtéttől nem lesz valakiből nő, "nem méltó arra, hogy egy demokratikus közösségben respektálják". Ha pedig valakit nem a preferált "genderén" kezelnek (misgenderism), az "hatalmas fájdalom" okozására képes.
Forstater azzal is érvelt az álláspontja ellen, hogy ha a női WC-kbe beengedik a magukat nőknek tartó férfiakat, az éppen annyira illiberális, mint a disznóhúsevést rákényszeríteni a zsidókra.
(Kuruc.info - Mandiner - BBC nyomán)