Tragikus kimenetelű illegális vadászat helyszíne volt idén május 7-én a Bihar megyei Magyarremetét övező erdő, ahol a 46 éves Marius Laza mézgedi erdész, háromgyerekes apa életét vesztette. Az első hírek arról szóltak, hogy a lőtt sérülést Sebastian Bologa mézgedi lakos okozta, akivel közösen illegális vaddisznóvadászatot szerveztek. A lövés körülményeiről és a résztvevők számáról semmit nem lehetett tudni, az ügyészek azonban nem tétlenkedtek az elmúlt egy hónap során, és sokkoló részleteket tártak fel az esetről.
Bologa mellett még hat személyt vonnának felelősségre, akik nemcsak részt vettek az illegális vadászaton, de míg fejbe lőtt társuk agonizált, késleltették a hatóságok riasztását is, csak azért, hogy tüntessék el a rájuk utaló bizonyítékokat, írja a Főtér.ro.
Az újabb vádlottak személye is érdekes, köztük található Adrian Ştefănică volt magyarremetei polgármester, aki jelenleg a belényesi erdőfelügyelet mérnöke, testvére, Ioan Ştefănică, aki mellesleg szintén erdész, Alin Letea, az erdőfelügyelet alkalmazottja, Cosmin Iştoc, a magyarremetei önkormányzat környezeti felügyelője, Ioan Lezeu építési vállalkozó, valamint egy hajtóként közreműködő juhász, Nicolae Magda. A nyomozóhatóságok forrásai szerint rajtuk kívül jelen lehetett egy másik mézgedi lakos, Geczi Ştefan, akit tanúként hallgattak ki.
A vadászatot a volt polgármester szervezte, aki a baleset után, a többiekkel együtt egy órán át nézte tétlenül, hogy vadászkollégája haldoklik, mert el akarták tüntetni a nyomaikat a mentősök és a rendőrök értesítése előtt. Marius Laza egy nappal később halt meg a kórházban, az orvosok elmondása szerint nem tudták kiműteni az agyába fúródott lövedéket.
A hat gyanúsítottat 24 órára őrizetbe vették, majd hatósági felügyelet alá helyezték, öten fellebbezést nyújtottak be az intézkedéssel szemben, amit a bíróság jóváhagyott.
A hat gyanúsított közül négy védelmét a hírhedt Alexandru Lele ügyvéd látja el, aki azt állítja, az ügyészeknek semmilyen bizonyítékuk nincs elméletük igazolására, a házkutatások során nem találtak egyetlen arra utaló nyomot, hogy részt vettek a vadászaton. Bizonyítékok hiányában legfeljebb vadászmesének számít ez a teória – mondja Lele, nem kevés gőggel, alábecsülve a vádak és a tragédia súlyosságát.