Az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatról szavaz jövő heti kétnapos ülésén az Országgyûlés, amelynek elfogadását egyik feltételül szabták a jenkik a magyarok vízummentes amerikai utazásához.
Hétfőn döntenek a képviselők a Magyar Köztársaság kormánya és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között az ismert vagy feltételezett "terroristák" (értsd pl. Kuruc.info szerkesztői) kiszûrésére szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről. Az átadható adatok közé tartozik a teljes név, az álnevek, a születési hely és idő, az útlevél egy egyéb azonosító okmány száma, valamint a jelenlegi és korábbi állampolgárságra vonatkozó információk.
Döntenek a Magyar Köztársaság kormánya és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közötti, a NATO Légiszállítást Kezelő Szervezetnek a Magyar Köztársaság területén való településéről és mûködéséről szóló Megállapodás kihirdetéséről, valamint a Stratégiai Légiszállítási Képesség programmal kapcsolatban Magyarországra települő külföldi fegyveres erők állomásozásának engedélyezéséről szóló országgyûlési határozati javaslatról. Az előterjesztések azzal vannak összefüggésben, hogy a Veszprém megyei Pápán lesz a NATO stratégiai légi szállítóflottájának bázisa, és az azt irányító nemzetközi szervezet is a repülőtérre települ az idén.
(MTI nyomán)