"Olasz rendőrök feltartóztatták a Duna TV stábját

MTI
2008-08-31 16:36

Olasz rendőrök megállították, igazoltatták és addig forgatott anyagának elkobzásával fenyegették meg a Duna TV forgatócsoportját a Casilino 900 nevű római roma táborban - írta vasárnap két olasz lap.

A La Repubblica beszámolója szerint a rendőrök az Európa legrégebbi roma táborának számító létesítményben tanúsított fellépésükkel diplomáciai bonyodalmakat kockáztattak, amelyeket a római magyar nagykövetség és a rendőrkapitányság oldott meg.

Az újság idézte Marco Brazzodurót, a római La Sapienzia Egyetem docensét, aki elmondta: szombat reggel simán bejutottak a táborba, és közel egy órán át forgattak, hogy képet alkothassanak a romák olaszországi helyzetéről. Hirtelen egy őrjárat állította meg őket azzal, hogy a stábnak nincs forgatási engedélye és a rendőrök egy pillanatig sem haboztak azzal fenyegetni, hogy elkobozzák a már elkészült anyagot, a kamerákat és a videokazettákat.

A docens szerint először nyugodtan meg akarták vitatni a dolgot, de a vita egyre hevesebbé vált. Brazzoduro felhívta a római rendőrkapitányságot, a magyar nagykövetséget és Rita Bernardinit, az olasz Radikális Párt képviselőjét. Így közel egy óra múlva megoldódott a helyzet, a rendőrök visszaszolgáltatták az elkobzott értékeket - tette hozzá.

A docens a történteket egyértelmű cenzúrázási kísérletként értékelte. "A nomádok úgy élnek itt, mint egy koncentrációs táborban" - mondta Brazzoduro, aki nyilatkozatában más helyütt azt is kijelentette, hogy (az olasz hatóságok) "el akarják kerülni, hogy az a mocsok, amely itt folyik, körbejárja Európát".
A La Repubblica idézte Antonio Di Maggiót, a római rendőrség nyolcas csoportjának parancsnokát, aki félreértéssel magyarázta a történteket.

"A járőr korlátozó módon értelmezte (Gianni) Alemanno polgármester rendeletét. Vagyis, hogy nem mehet be más a táborba - leszámítva a veszélyhelyzeteket -, mint az ottlakók, mert takarítási munkálatok folynak. Itt történt a hiba. Az egyik ügynök értelmezte félre a rendelkezést, mert valójában bárki, mindenféle engedély nélkül beléphet a Casilino 900-ba" - mondta a rendőri vezető.

A történteket szintén ismertető Il Messagero című újság többek között megjegyezte, hogy a Casilino 900 a legnagyobb roma tábor az olasz fővárosban, és sokszor szerepel a rendőrségi hírekben.

A forgatócsoport a Duna TV és a Romédia Alapítvány koprodukciójában, a Mundi Romani című dokumentumfilm-sorozathoz forgatott anyagot - erről a Kurucz Mariann, a Mundi Romani kisebbségi jogi szakértője tájékoztatta az MTI-t elektronikus levélben.

Az MTI vasárnap megkereste a római magyar nagykövetséget, amely egyelőre nem tudott felvilágosítást adni az ügyben."
Kuruc.info: Nem nehéz kitalálni, hogy a Duna TV Roma Magazinja (mert arról van szó) durván olaszellenes, az országot lejárató, mocskoló, rasszistázó, fasisztázó műsort kívánt készíteni. Meg is kapták a jussukat. Az olaszoknak szabad; nekünk miért nem? Az EU még azért sem pipult be, mert a cigánybűnözőket kiebrudalták az országból, és felgyújtották a táboraikat. Nekünk akkor miért nem szabad sokkal enyhébb büntetéseket (pl. a hatályos törvények következetes betartását) alkalmaznunk?