Schöpflin György európai parlamenti képviselő (Fidesz) a gázai konfliktus kapcsán a helyzet tartós megoldásának paradoxonára figyelmeztetett az Európai Parlament tegnapi plenáris vitájában – olvasható az EP-képviselő közleményben.
A néppárti politikus szerint a jelenlegi blokád egyrészt annak a következménye, hogy az érintett felek "kizárólagos kategóriákban gondolkoznak", másrészt pedig a két fél teljesen eltérő nézőpontja más megoldásokat tart elfogadhatónak. Hiszen Izrael számára "egy valóban létező palesztin állam komoly biztonsági kockázatot jelentene", míg "a palesztinoknak, a Hamásszal együtt, egy békés megoldás hatalmi monopóliumuk elvesztését eredményezné a térségben".
"Úgy tűnik, mintha csapdában lennének. Voltaképpen mindkét fél számára a konfliktus szolgálja legjobban saját, egyéni érdekeit" – érvelt a képviselő a vitában.
Schöpflin György ugyanakkor a határozott nemzetközi iránymutatást tartja a jelenlegi holtpontról való elmozdulás lehetséges megoldásának. Ebben az EU-nak kiemelkedő szerepe lehet, mely ösztönzi Izraelt és a palesztinokat egy olyan megoldásra, mely felülírja a jelenlegi helyzetet. Ha erre nem kerül sor – figyelmeztet Schöpflin – a konfliktus folytatódik, méghozzá tragikusan.
(MNO nyomán)