Alább olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felszólalás, melyben sem a cigányok kötelezettségeiről (míg jogaik bezzeg vannak mindenféléhez, csak úgy), sem a kitoloncolásukat kiváltó okokról, azaz a viselkedésükről, életformájukról - magyarul: bűneikről - nem esik szó.
Felszólalás a roma nép Európában című európai parlamenti vita tárgyában
Nap mint nap éles támadásoknak vagyunk tanúi Franciaországnak a romániai és bulgáriai romákkal szembeni politikájával es szigorú intézkedéseivel kapcsolatosan. Szocialista és liberális oldalról egyesek populistának, idegengyűlölőnek és rasszistának bélyegzik Nicolas Sarkozy államelnököt, saját pártpolitikai céljaikra használva fel a Nyugat-Európába tóduló cigányság szerencsétlenségét.
Sajnos, a kiutasított cigányok ügye túlságosan is átpolitizálódott. Az Európai Unión belüli szabad mozgás elvét egyoldalúan túlhangsúlyozva, sokan hajlamosok megfeledkezni arról, hogy a kelet-és közép-európai cigányság helyzetére nem a kivándorlás vagy a kontinentális kiterjedésű “nomadizálás” jelenti a megoldást, hanem sorsukat a tagországok, valamint az EU összefogásával saját szülőhazájukban lehet megnyugtatóan rendezni.
Merő propagandisztikus célból, némelyek arról is megfeledkeznek, hogy a szabad helyváltoztatás nem lehet öncél – hanem ezzel éppen ellenkezőleg: a szülőföldön való megmaradás és emberhez méltó élet alapvető egyetemes – és európai – érték, melyhez Európa legnagyobb etnikai és szociális kisebbségének is joga van. Arra kell tehát törekednünk, hogy az Unió minden polgára otthon érezze magát saját országában, és – ennek köszönhetően – ne kényszerüljön idegen országokban keresni boldogulását.
A politikai cinizmus határát súroló, áldemokratikus cigányféltőknek talán a Béke Nobel-díjas Elie Wiesel szavaival válaszolhatunk a legtalálóbban: végtére is a cigányokat “nem Auschwitzba, hanem csak Romániába küldik”.
Strasbourg, 2010. szeptember 7.
Tőkés László EP-alelnök
(Kuruc.info)