A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatójának öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető hamis vádja miatt a Jobbik feljelentést tett, miután az ügyészség Efraim Zuroff feljelentésével szemben kimondta: kizárt, hogy Csatáry László 1941-ben részt vett volna a deportálásokban. A 97 évesen őrizetbe vett, majd házi őrizetbe helyezett egykori rendőr százados meghurcolása mögött ugyanaz a Zuroff áll, aki korábban nyíltan hirdette: büszke rá, hogy a halálba kergette Képíró Sándor csendőr századost, akit 2011-ben fel is mentett a Fővárosi Bíróság a koncepciós vád alól - írja közleményében Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke.
Csatáry Lászlót a hírek szerint kétszer jelentette fel Efraim Zuroff: először az 1944-es, majd az 1941-es deportálások miatt. Elrendelték a nyomozást, majd a Budapesti Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Csatáryt, s elrendelték házi őrizetbe vételét. Most azonban kimondták: a kirendelt szaktanácsadó szerint dokumentumok bizonyítják, hogy Csatáry László az 1941-es deportálások idején nem tartózkodott Kassán, ráadásul akkori beosztása miatt nem is tudta volna befolyásolni a háromszáz hontalan zsidó deportálását.
Bár hamis vád bűntette miatt az ügyészség hivatalból is eljárást indíthatott volna, ennek hiányában Hegedűs Lorántné és Gaudi-Nagy Tamás képviselőtársammal, valamint Porubszky István ’56-os hőssel és ifj. Hegedűs Loránt református lelkésszel feljelentést tettem a Központi Nyomozó Főügyészségen. A hamis vád bűntette szándékosan és gondatlanságból is elkövethető, de a Jobbiknak nincs kétsége, hogy Efraim Zuroff a holokausztipar fenntartása, saját intézménye szükségességének bizonyítása érdekében kifejezetten koncepciós vádakat fogalmaz meg, ártatlanok meghurcolásától sem visszariadva - zárja sorait Novák Előd.
Frissítés: Hegedűs Lorántné az Echo TV-ben: Zuroff Jeruzsálemben keresse a háborús bűnösöket!