Az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt múlt héten kezdődött közjogi egyeztetéséhez két újabb szervezet csatlakozott: a leszbikus Ungár Klára egykori fideszes, majd SZDSZ-es képviselő vezette Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt, valamint a Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök nevével fémjelzett Szabadelvű Polgári Egyesület.
A szerdai megbeszélésen elnöklő Együtt 2014 küldöttségvezetője, Bárándy Péter újságíróknak elmondta: a felek megállapodtak, hogy az alkotmányos berendezkedés átalakításakor az "emberi méltóságnak kiemelt védelmet kell kapnia". Arra a kérdésre, hogy a "gyűlöletbeszéd tilalmát" készítik-e elő, úgy válaszolt: a büntetőjog csak utolsó eszköze a méltóságvédelemnek, de van benne szerepe.
Arra, hogy a tárgyalások miért nem nyilvánosak, úgy válaszolt: egyelőre előkészítő megbeszéléseket tartanak, azok eredményéről pedig rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt. Bárándy Gergely szocialista parlamenti képviselő, az MSZP-delegáció vezetője ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: egy olyan dokumentum kidolgozását kezdték meg, amelyet később társadalmi vitára lehet bocsátani.
(MTI nyomán)