"Társadalomellenes és az emberi méltóságot sérti a Jobbiknak az a felvetése, amely épp az általa gerjesztett előítéleteket meglovagolva javasol embertelen megoldásokat a társadalmi integráció szándékára hivatkozva" - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága pénteki közleményében.
Az államtitkárság a Vona Gábor jobbikos pártelnök-frakcióvezető előző napi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Vona Gábor szerint pártja - kormányra kerülése esetén - bentlakásos iskolákat nyitna a "hátrányos helyzetű, többnyire cigány" gyerekeknek.
A Jobbik kétnapos kihelyezett frakcióülése után Vona Gábor azt mondta: ezeket a gyerekeket, "társadalmi integrációjuk érdekében", ha az illetékes hatóság úgy dönt, bentlakásos iskolákba kellene utalni "életük minél korábbi időszakában". Az ellenzéki politikus szerint az eddig a cigány "integrációra" költött forrásokból, valamint a családoknak utalt iskolai támogatás és szociális juttatások egy részéből lehetne finanszírozni ezt a rendszert.
Az Emmi államtitkársága a közleményében azt hazudta: a gyermekek és a társadalom érdekét is az szolgálja a legjobban, ha a következő generációk "nem a szüleiktől megfosztva, kollégiumoknak nevezett kényszerközpontokban nőnek fel".
Fontosnak tartották azt is leszögezni, hogy határozottan tiltakoznak, és "fellépnek minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő magatartással szemben". "Különösen, ha a támadás célpontjai ártatlan gyermekek" - tették hozzá, megjegyezve, hogy a "többségében cigány gyerekek" elleni felvetéssel a "hangoskodó párt alulmúlja önmagát".
"Magyarország kormánya a családok pártján áll" - hazudták, hangsúlyozva, hogy az emberi méltósághoz való jog mindenkit egyformán megillett, ennek szellemében kell az oktatási programokat kidolgozni és véghezvinni.
(MTI nyomán)